Περιβάλλον κσι Κοινωνία

Τεύχος: 25 (70)

Τεύχος: 23-24 (68-69)

Τεύχος: 21 (66)

  • Το δεντρί project είναι μια περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση του πρασίνου στην Θεσσαλονίκη και αποτελεί μια bottom up πρωτοβουλία πολιτών. Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 από τα μέλη της Πράσινης Κοινότητας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιβαλλοντικής οργάνωσης mamagea. Ιδιαίτερη συμβολή στη διαμόρφωσή του αποτέλεσαν τα διαδικτυακά εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού, χαρακτηρίζοντας το ως ένα συλλογικό COVID-Safe εγχείρημα κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών.
  • Η λίμνη Παμβώτιδα αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς για την πόλη των Ιωαννίνων και το γύρω λεκανοπέδιο. Η λίμνη έχει ιστορία εκατομμυρίων ετών αλλά μόλις τα τελευταία 60 χρόνια οι ανθρώπινες παρεμβάσεις απειλούν το περιβάλλον γύρω από αυτή αλλά και τη ζωή μέσα στην ίδια τη λίμνη. Στην παρούσα εργασία δίνονται κάποιες πληροφορίες για δύο από τα σημαντικά προβλήματα που ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει στο περιβάλλον της: τον ευτροφισμό και τη βιοσυσσώρευση. Η λύση των προβλημάτων είναι περίπλοκη και έξω από τους σκοπούς της εργασίας. Η ευαισθητοποίηση όλων όμως ίσως βοηθήσει στην εύρεση λύσεων που θα επαναφέρουν τη βιολογία της στην επιθυμητή για όλους κατάσταση.

Τεύχος: 16 - 17 (61 - 62)

  • Σε παγκόσμια κλίμακα κυριαρχεί η τάση για την μετάβαση από ένα μοντέλο οικονομίας η οποία βασίζεται στον ορυκτό πλούτο σε ένα βιώσιμο βιοοικονομικό μοντέλο είναι απόλυτα συμβατό με μια κυκλική οικονομία που αξιοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ΗΠΑ και η Βραζιλία που συνδέονται με ενεργειακές εμπορικές σχέσεις είναι οι πρωτοπόροι στον τομέα της βιοενέργειας ενώ μεγάλη δυναμική στον τομέα αυτό παρουσιάζει και η Ελλάδα. Ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η εξεύρεση μιας χρυσής τομής ανάμεσα στην κοινωνικοποικονομική και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Οι επόμενες παράγραφοι αναλύουν τη βιοοικονομία σε σχέση με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα δάση της Ευρώπης ως μία πολύτιμη πηγή βιομάζας και την Ευρωπαική στρατηγική για την βιοοικονομία, την ανάπτυξη αυτοτροφοδοτούμενων τοπικών οικονομιών στη χώρα μας αλλά και περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές ανησυχίες που εγείρει η παραγωγή βιοκαυσίμων στην Αμερικανική ήπειρο που πρωτοπορεί στον τομέα της βιοενέργειας.
  • Για τον προσανατολισμό της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης προς την Εκπαίδευση για την Αειφορία όπως υπαγορεύεται από την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης εκπαιδευτικού έργου της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τον νόμο 4547/2018 και τις εξελίξεις στο χώρο των σχολικών δραστηριοτήτων, βασικό πυλώνα θα αποτελέσει το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία και οι συνεργασίες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ τοπικών φορέων και σχολικής κοινότητας με στόχο να βοηθήσουν τους/τις μαθητές/-τριες στην κατανόηση των θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον στο οποίο ζουν και την ενδυνάμωσή τους ώστε να ερμηνεύουν, να κρίνουν και να αναλαμβάνουν δράση.

Τεύχος: 15 (60)

  • Όταν μιλάμε για χώρο δεν εννοούμε κάποιο ουδέτερο κέλυφος που παρέχει στέγη σε ανάλατες ανθρώπινες ζωές. Ο χώρος έχει ρόλο ενεργό. Επηρεάζει την πλοκή της ανθρώπινης κωμωδίας, αλλά και επηρεάζεται από αυτήν. Η Αθήνα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Χωριό ήταν ακόμα όταν την είπανε πρωτεύουσα της Νέας Ελλάδας και τα κτήρια που στέγαζαν ζωή ήταν λιγότερα από τα ερείπια. Μα υπήρχε η Ακρόπολη, η οποία δέσποζε στον βράχο και ραδιοβολούσε αρχαίο μύθο, ικανό να κληροδοτήσει στο νέο Κράτος ένα λαμπρό παρελθόν. Η Αθήνα ονομάστηκε πρωτεύουσα και ο νέος βασιλέας διέταξε να συγκροτηθεί πολεοδομικό σχέδιο και να ξεκινήσει το κτίσιμο. Αλλά οι ρυθμίσεις δόμησης μερίμνησαν ώστε να μην υπάρξει κτήριο που να ανταγωνίζεται σε ύψος την Ακρόπολη.
Εγγραφή στο Περιβάλλον κσι Κοινωνία