δεντρί-project

Περιγραφή

To δεντρί project είναι μια περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση του πρασίνου στην Θεσσαλονίκη και αποτελεί μια bottom up πρωτοβουλία πολιτών. Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 από τα μέλη της Πράσινης Κοινότητας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιβαλλοντικής οργάνωσης mamagea. Ιδιαίτερη συμβολή στη διαμόρφωσή του αποτέλεσαν τα διαδικτυακά εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού, χαρακτηρίζοντας το ως ένα συλλογικό COVID-Safe εγχείρημα κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών.

Η  φιλοσοφία των ανθρώπων που το δημιούργησαν έγκειται στη συμμετοχική διακυβέρνηση για την διαμόρφωση του αστικού χώρου, όπου πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση δρουν μαζί για την επίτευξη ενός στόχου, ωφέλιμου για όλους.

Στόχος του δεντρί project είναι να κινητοποιήσει την παρατηρητικότητα του πολίτη μέσα στον αστικό ιστό, όπου πλέον μπορεί να συνεισφέρει ενεργά με την μέθοδο της αποτύπωσης και με απώτερο σκοπό την αύξηση του αστικού πρασίνου. Πιο συγκεκριμένα, η πόλη χαρτογραφείται από πολίτες όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως φύλου και δεξιοτήτων, μέσα από μια φόρμα καταγραφής κενών δενδροδόχων. Τα δεδομένα αναρτώνται σε έναν ανοιχτό διαδραστικό χάρτη.

 
Εικόνα 1. Τα βήματα καταγραφής των δενδροδόχων.
 
 
Εικόνα 2. Ο διαδραστικός χάρτης αποτύπωσης των καταγραφών των πολιτών

Ακολουθεί η επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων με ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στους πολίτες όπου, μαζί με τα μέλη της Πράσινης Κοινότητας, θα αποτυπώσουν την ακριβή κατάσταση κάθε κενής δενδροδόχου. Τα επεξεργασμένα δεδομένα θα αποσταλούν στις αρμόδιες διευθύνσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχοντας ως αίτημα την δεντροφύτευση. Καθόλη την διάρκεια της διαδικασίας, θα πραγματοποιηθούν δημιουργικά - συμμετοχικά εργαστήρια και καμπάνιες ευαισθητοποίησης, με άξονα την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου και τις ωφέλειες του πρασίνου στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Εικόνα 3: Φωτογραφική αποτύπωση κάποιων άδειων δενδροδόχων ή δενδροδόχων με πρέμνο.


Απήχηση - Αποτελέσματα έως σήμερα

H έναρξη των καταγραφών έγινε στις 17 Μαρτίου και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πέραν όλων των προσδοκιών. Στο χρονικό διάστημα της εβδομάδας καταγράφηκαν 157 κενές δενδροδόχοι και με την λήξη, στις 15 Μαΐου, φτάσαμε αισίως στις 1464 !

 

Τα αποτελέσματα αυτά σκιαγραφούν τον πολίτη της Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι έτοιμος να δηλώσει το παρόν στην διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής σε μια πιο πράσινη πόλη.

Προσωπικές αποτιμήσεις μελών της Πράσινης Κοινότητας, τα οποία απαντούν στην εξής ερώτηση.

“Τι είναι για σένα το δεντρί;’

“Αντίσταση σε όλα αυτά που συμβαίνουν” Λιάνα (ομάδα δημιουργικού-επικοινωνίας)

“Μια μεγάλη πράσινη αγκαλιά” Αριάδνη (ομάδα δημιουργικού-επικοινωνίας)

“ Η αγάπη μας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και η ομορφιά της ομαδικής μας συνεργασίας”,  Δέσποινα (ομάδα έρευνας)

“Ένα σύνολο από φωνές που έχουν ανάγκη και δικαίωμα να αλλαξουν το περιβάλλον που ζούμε”, Χριστίνα (ομάδα δημιουργικού-επικοινωνίας)

“Επαναπροσδιορισμός της γειτονιάς”, Ζωή (ομάδα επικοινωνίας)

“Είναι το πιο αισιόδοξο project που θα βρεις σήμερα στην Θεσσαλονίκη”, Κλειώ (ομάδα διαχείρισης εφαρμογών)

Εικόνα: Διαδικτυακές συναντήσεις των μελών της ΠΚ για το δεντρί project μέσω Zoom.

Το δεντρί project βρίσκεται αυτήν την στιγμή προ των πυλών για την έναρξη των επαληθεύσεων και ευχαριστεί θερμά όλους όσους μας στηρίζουν.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του έργου μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του δεντρί project facebook, instagram και mamagea. Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλη της κοινότητάς μέσω της ομάδας στο viber.

facebook  https://www.facebook.com/dentri.project

instagram  @dentriproject

viber
https://invite.viber.com/?g2=AQBi9iGeqb%2FFI0zlrfF7jz22tZR7CiLESoX8IH%2BFjKt6IULvIPfnKrFaUrssBlMp&fbclid=IwAR0iJSyGjYLNyCdb2NRGUSOvT-c24BJCHBf2kyVhKwSPoDxCPCQ9urPMAtk&lang=el

Mamagea

https://mamagea.gr/

Η περιβαλλοντική οργάνωση mamagea έχει ως σκοπό τη δημιουργία και την εφαρμογή ολιστικών και πρότυπων έργων, τα οποία είναι ικανά να αλλάξουν την καθημερινότητα της πόλης και των γειτονιών της. Αποτελεί την εξέλιξη της πρωτοβουλίας “Κοινά υπό Κατοίκηση - Commons in Residency”.

Πράσινη Κοινότητα

 Η Πράσινη Κοινότητα ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2019. Στο πλαίσιο της αναπτύσσονται συλλογικές δράσεις που στοχεύουν στην ουσιαστική συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος. Με βάση τη Θεσσαλονίκη, η λειτουργία της, για το πρώτο διάστημα, στηρίχθηκε στο τρίπτυχο "Εμψύχωση - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Δράσεις στο δημόσιο χώρο", αξιοποιώντας συμπεριληπτικές πρακτικές για την ισότιμη συμμετοχή των μελών της όπως η NDI και ο Σοσιοκρατικός συντονισμός. 

Συνεργασίες

NDI

https://www.vpndi.gr/

Ελληνικό Κέντρο Σοσιοκρατίας.

https://www.sociocracy.gr/

Heinrich Böll Stiftung Greece

https://gr.boell.org/


*ομάδα επικοινωνίας Πράσινης Κοινότητας