ENERGY BITS: Ένα Εταιρικό Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Πρόγραμμα για την ορθολογική χρήση - εξοικονόμηση ενέργειας και τις Α.Π.Ε.

Ενότητα: 
Ετικέτες: 

Το ENERGY BITS είναι ένα Εταιρικό Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Πρόγραμμα, που στοχεύει στην ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας και την εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Intelligent Energy Europe (Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη) της ΕΕ.

Απευθύνεται κυρίως, σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, δηλαδή στις ηλικίες 12-18 ετών, με στόχο την παροχή κινήτρων για αλλαγή συμπεριφοράς και την προώθηση καινοτόμων πρακτικών. Έχει κυρίως συνεργατικό προσανατολισμό και προσκαλεί τους νέους να κινητοποιηθούν ατομικά ή συλλογικά στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον. Παράλληλα χρησιμοποιεί τις συνέργειες με άλλα έργα για την προσπέλαση και άλλων ηλικιακών ομάδων (φοιτητών, οικογενειών κλπ).

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 εταίροι από 9 Ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Σλοβενία, Τσεχία). Από την Ελλάδα συμμετέχουν ως εταίροι, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΙΤΥΕ Διόφαντος σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.)

Το όλο έργο αποτελεί συνισταμένη τεσσάρων (4) αξόνων δράσεων, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι σε 9 Ευρωπαϊκές γλώσσες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.energybits.eu .

Οι άξονες δράσεων του Energy-Bits:

1ος άξονας: Παραγωγή και προβολή 24 δεκάλεπτων ντοκιμαντέρ, (από τις επτά εκ των εννέα συμβαλλόμενων χωρών), που αναφέρονται στη βιώσιμη χρήση της ενέργειας.

Τα 24 ντοκιμαντέρ είναι ήδη έτοιμα και ξεκίνησε η προβολή  τους στις 9 χώρες που συμμετέχουν στο έργο.

Στην Ελλάδα, η σειρά προβάλλεται από την ΕΤ1 στη ζώνη της Εκπαιδευτικής Ραδιο-Τηλεόρασης, (http://blogs.sch.gr/dertv), κάθε Σάββατο στις 12:15 μμ, σε επανάληψη κάθε Παρασκευή στις 10:15 πμ και από την ERT world κάθε Σάββατο στις 11:15πμ.

Επίσης, όλα τα ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμα στο YouTube, στη διεύθυνση http://www.youtube.com/user/moreenergybits

Επιπλέον, έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα, να προβληθούν και από κανάλια της Κολομβίας, Βραζιλίας και Αργεντινής, ενώ και οι 3 αυτές χώρες δήλωσαν την επιθυμία τους να δημιουργήσουν αντίστοιχα ντοκιμαντέρ για προβολή τους στην Ευρώπη, με δική τους χρηματοδότηση.

2ος άξονας: Δημιουργία ενός ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού παιχνιδιού (serious game), με τίτλο «Ενέργεια 2020».

Το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό παιχνίδι (serious game) «Ενέργεια 2020», βασισμένο στην ενεργό μάθηση και με στόχευση στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, παρουσιάζει ενεργειακά ζητήματα, μεταδίδοντας ένα μήνυμα για βιώσιμη ανάπτυξη με διασκεδαστικό τρόπο μέσω 9 διαδραστικών αποστολών.

Οι 9 αποστολές αφορούν μελέτες περίπτωσης στις οποίες ζητούνται λήψεις αποφάσεων για τις καλύτερες δυνατές ενεργειακές επιλογές σε τρία επίπεδα (ατομικό, περιφερειακό, παγκόσμιο).

Οι παίκτες είτε ομαδικά είτε ατομικά και έχοντας τη βοήθεια τριών Συμβούλων (έναν για κάθε πυλώνα της Αειφορίας: «Περιβάλλον», «Κοινωνία», «Οικονομία»), αποφασίζουν πάνω σε θέματα α) εξοικονόμησης ενέργειας β) ενεργειακής αποδοτικότητας και γ) ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Μετά την εκτέλεση της κάθε αποστολής, δίνεται περιγραφική βαθμολογία και περαιτέρω πληροφόρηση σχετική με το θέμα, με την αξιοποίηση και ενός ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού λεξικού όρων.

Το διαδικτυακό διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι «Ενέργεια 2020», μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εισαγωγή στην έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, ως υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό, ως εργαλείο αρχικής, διαμορφωτικής και συνολικής αξιολόγησης κατά την έναρξη, κατά τη διάρκεια υλοποίησης και στο τέλος ενός σχολικού προγράμματος για το Περιβάλλον και την Αειφορία, με θέμα την ενέργεια.

Τα ντοκιμαντέρ του Energy-Bits συνδέονται με κάθε αποστολή του παιχνιδιού. Καθένα εμφανίζει μια συγκεκριμένη απάντηση από μια ευρωπαϊκή χώρα σε ένα ερώτημα που έχει τεθεί από το παιχνίδι.

Το παιχνίδι είναι έτοιμο και βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.2020energy.eu/game στα Ελληνικά.

Στην ως άνω διεύθυνση περιλαμβάνονται και σύνδεσμοι, που αναφέρονται στη σκοποθεσία, στοχοθεσία του παιχνιδιού, στα θέματα που διαπραγματεύεται, στο σχεδιασμό σχετικού σεμιναρίου/μαθήματος και στους ελάχιστους ηλεκτρονικούς πόρους που απαιτούνται για τη διαδικτυακή πρόσβαση σ’ αυτό. Επίσης, περιέχεται πλατφόρμα για αξιολόγηση του παιχνιδιού από τους παίκτες, με τίτλο: «Μελέτη νεολαίας»

Είναι πολύ δημοφιλές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση από πλευράς (απόλυτων) συμμετοχών μετά τη Γαλλία (που το έφτιαξε και το προωθεί στα Γαλλικά σχολεία).

3ος άξονας: Διαγωνισμός δημιουργίας video με τίτλο, «Βιώσιμες ενεργειακές ιδέες – Και τώρα ο λόγος σε εσάς».  Μπορούν να πάρουν μέρος οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων των εννέα (9) χωρών που συμμετέχουν.

Τα βίντεο μπορούν να αναφέρονται και να προσεγγίζουν οποιαδήποτε από τα θέματα: «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», «εξοικονόμηση ενέργειας», «ενεργειακή απόδοση», «βιώσιμες μεταφορές», «ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση». Η έμφαση θα πρέπει να δοθεί κυρίως στην εικόνα και λιγότερο στο κείμενο, καθώς θα προβληθούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 3 λεπτά και είναι δυνατόν να δημιουργηθούν με οποιαδήποτε συσκευή κρίνουν κατάλληλη οι ομάδες ή τα άτομα που θα τα δημιουργήσουν.

Τα βραβεία του διαγωνισμού περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες:

1) Αυθεντική ιδέα 

2) Επιστημονικό περιεχόμενο

3) Βραβείο κοινού

Τα 3 καλύτερα videos από τις χώρες που συμμετέχουν θα βραβευτούν σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες, στις 26 Ιουνίου 2013, στο πλαίσιο της ειδικής «Εβδομάδας για τη Βιώσιμη Ενέργεια», συνδυαστικά με διάφορες άλλες εκδηλώσεις, όπως προβολή σε εθνικά τηλεοπτικά κανάλια πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, επίσκεψη των νικητών στο Ευρωκοινοβούλιο και συνάντηση με την Επιτροπή Ενέργειας της ΕΕ.

Επίσης, μαθητές ή ομάδες μαθητών άλλων ηλικιών ή άλλων χωρών, μπορούν να στείλουν το βίντεό τους, αλλά αυτό θα εντάσσεται στο μη διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης και πάντως, θα αναρτηθεί στο κανάλι Energy Bits στο YouTube.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει ήδη σημαντική προβολή σε πολλούς Ιστότοπους όπως στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, στον Ιστότοπο του ΑΘΗΝΑ 984 και αλλού. Επίσης, εκδόθηκε (και στάλθηκε στα σχολεία) σχετικό έγγραφο/πρόσκληση συμμετοχής σε αυτόν από το Υπουργείο Παιδείας.

Λεπτομέρειες για το διαγωνισμό υπάρχουν στη διεύθυνση http://www.ebitsvideo.com

Εκεί θα βρει κανείς στην ελληνική γλώσσα, τις οδηγίες για το διαγωνισμό, τεχνική βοήθεια για τη δημιουργία ενός video, επιστημονική βοήθεια.

Η προθεσμία υποβολής/ανεβάσματος των videos παρατάθηκε μέχρι τις 15 Απριλίου 2013.

4ος άξονας: Διαδραστικό ντοκιμαντέρ (i-doc). Αυτό αποτελεί μια πραγματική καινοτομία, καθώς τα διαδραστικά ντοκιμαντέρ είναι πολύ λίγα μέχρι στιγμής στο χώρο. Το συγκεκριμένο στοχεύει να συμβάλλει καθοριστικά στα ενεργειακά θέματα. Ξεκινώντας από απλές ερωτήσεις, όπως «τι είναι ενέργεια;», ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί μόνος του σε διάφορα μονοπάτια, βλέποντας τις απόψεις ειδικών, φοιτητών, μαθητών, απλού κόσμου πάνω σε θέματα που αφορούν τη χρήση και την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη μας.

 Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και το υλικό του Προγράμματος Energy Bits, μπορεί να βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος στο δικτυακό τόπο του έργου www.energybits.eu.

Θεωρώντας ότι αξίζει πραγματικά τον κόπο, ευχόμαστε καλή πλοήγηση.

 ΠΗΓΕΣ:

  • Η παρούσα δημοσίευση βασίστηκε κυρίως, στο ενημερωτικό κείμενο, που έστειλε στο περιοδικό μας ο κ. Γρηγόρης Κ. Παπαγιάννης, Αναπλ. Καθηγητής στο Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Επίσης, αντλήθηκε πληροφόρηση από: