“ Το νερό ως κοινό αγαθό πέρα από τις Εταιρίες και το Κράτος” του Κώστα Νικολάου, Εκδόσεις: Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, “UnivSSE Coop”, Θεσσαλονίκη 2017

Συγγραφέας: 

εξώφυλλο βιβλίο ΝικολάουΗ οικονομική μεγέθυνση (άλλο αν δηλώνεται ως ανάπτυξη), το πρόταγμα του κυρίαρχου καπιταλιστικού συστήματος, που  για να συντηρηθεί ως οικονομικό και πολιτικό σύστημα χρειάζεται σταθερά τη διαρκή αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης, οδήγησε στην πολύπλευρη κρίση  που βιώνουμε σήμερα. Η όξυνση αυτής της κρίσης οδηγεί ακόμα και στην ιδιωτικοποίηση των  βασικών κοινών αγαθών και υπηρεσιών - στοιχεία για την ίδια την επιβίωση μας - όπως του νερό (ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ), του αέρα (εμπόριο ρύπων) και της γης (αιγιαλός, δασικές εκτάσεις κλπ) .

Το βιβλίο έρχεται σαν μια πρόταση αντίστασης στην κρίση, στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που δίνει έμφαση στην αυτοδιαχείριση, τη συνεργασία, την τοπικότητα, την απομεγέθυνση και την προστασία του περιβάλλοντος. Εδώ και τώρα για ένα κίνημα από τα «κάτω», για τη συμμετοχική διαχείριση των «κοινών αγαθών», με την ελπίδα ανοίγματος μιας κάποιας ρωγμής, στην κυρίαρχη αντίληψη του καπιταλιστικού συστήματος που λειτουργεί με κινητήρια δύναμη μόνο το κέδρος.

Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη:

Στο πρώτο μέρος, το νερό προσεγγίζεται στη φύση και την κοινωνία, διερευνώντας και το θεμελιώδες ερώτημα «το νερό είναι κοινό αγαθό ή εμπόρευμα;» και ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της «σιωπηλής επανάστασης» χιλιάδων συνεταιρισμών ανά των κόσμο: Αυστρία, Δανία, Φιλανδία, Ισπανία, Λατινική Αμερική κλπ

Στο δεύτερο μέρος, γίνεται αναφορά στο διεθνές ευρωπαϊκό κίνημα για το νερό (Διακήρυξη της Μασσαλίας, Μανιφέστο της Νάπολης κλπ).

Στο τρίτο μέρος διερευνάται το ελληνικό κίνημα για το νερό, με αναφορά στους αγώνες που αναπτύχθηκαν στη Θεσσαλονίκη (Κίνηση 136), αλλά και στις πόλεις Βόλο και Αθήνα που οδήγησαν στην «Πανελλαδική Συμμαχία για το Νερό» και  τελειώνει με την παρουσίαση κινημάτων και συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα.