Τα Αγκάθια του Καλού – τι σκιάζει την αλήθεια στη Δημόσια Οικολογία, Επιμέλεια: Λ. Λουλούδης, Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, 2014

Συγγραφέας: 

Συλλογικό:  Σ. Σφενδουράκης, Αν. Τρούμπης, Γ. Στάμου, Κ. Σταμάτης, Λ. Λουλούδης, Σ. Πυρίντσος

Επιμέλεια:  Λ. Λουλούδης* 

Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, 2014

Η όλο και βαθύτερη γνώση των διαδικασιών της ζωής εγείρει έντονους προβληματισμούς, ηθική αβεβαιότητα, διαφωνίες και αντιπαραθέσεις , συγχύσεις  και προκαλεί  τόσο ουτοπικές αισιοδοξίες,  όσο και κοινωνικούς φόβους

Ο συλλογικός τόμος που προέκυψε από το 7ο Ετήσιο Επιστημονικό Συμπόσιο Διτμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προβληματισμού που αφορά τη σχέση της Επιστήμης με την Κοινωνία.

Αυτός ο τόμος  επικεντρώνεται γύρω από τη σχέση της Επιστήμης της Οικολογίας και του Δημόσιου λόγου,  διερευνώντας τις αποκλίσεις ανάμεσα στην Επιστημονική με τη  Δημόσια Οικολογία  και στις συνέπειες  στην άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής και μέσα από ένα πλαίσιο ερωτημάτων  διεκδικεί την προσέγγιση μιας Κριτικής Οικολογίας

Επειδή η παραγωγή της γνώσης υπακούει στο μοντέλο  γνώση – πράξη και αποτιμάται – ιδιαίτερα στην εποχή μας – με οικονομικούς όρους, που  ως γνωστό στις θετικές επιστήμες αναζητείται  στη σχέση: Επιστήμης – Τεχνολογίας, η Οικολογία ,αν και κλάδος των θετικών Επιστημών, έχει την ιδιαιτερότητα και τη δυσκολία, το πεδίο εφαρμογής των όποιων πορισμάτων της να αφορά την περιβαλλοντική πολιτική και αυτή η σχέση να διαμορφώνεται: Επιστήμη – Πολιτική.

Η μετατόπιση επιστημονικών εννοιών στη δημόσια σφαίρα, τι συνέπειες μπορεί να έχει τόσο για την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και για τους πολιτικούς σχεδιασμούς? Η περιβαλλοντική πολιτική επιστημονικοποιείται  ή η περιβαλλοντική επιστήμη πολιτικοποιείται?

Μια ανοιχτή  συζήτηση για τη χρήση της Οικολογίας στον δημόσιο λόγο, ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις και παρανοήσεις, ασάφειες και δογματισμοί και να ασκηθεί κριτική στα κοινωνικά στερεότυπα («αγκάθια») που αφορούν τον δημόσιο λόγο των κρατικών και μη φορέων, οργανώσεων και προσώπων που ασχολούνται με ( το «καλό»), την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτική οικολογία.

Το χάσμα επικοινωνίας μεταξύ των ειδικών και του ευρύτερου κοινού προσεγγίζεται στα κείμενα μέσα από τις επιστημονικές νοηματοδοτήσεις της «Τριμερούς του Περιβάλλοντος» όπως αποκαλείται:  της  βιωσιμότητας, της βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της Ηθικής απέναντι στα ζώα 

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρείς Ενότητες:

  1. Βιοποικιλότητα και Οικολογία, Τα ερωτήματα
  2. Βιοποικιλότητα και Βιοηθική, Θεωρία και Πράξη
  3. Οικολογία και Πολιτική στην «Εποχή της Οικολογίας» και του «Οικολογισμού»

Διαβάζοντας το βιβλίο, μπορεί κανείς ευκολότερα  να κατανοήσει  την εσκεμμένη ασάφεια των οικολογικών όρων: βιωσιμότητα, βιοποικιλότητα, κλιματική αλλαγή  μέσα στη δημόσια σφαίρα, που γίνεται  για χάρη  της  οικονομικής διαχείρισης του περιβάλλοντος,  στο πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος.

* Η παρουσίαση του Συλλογικού τόμου "Τα αγκάθια του Καλού", αφιερώνεται στη μνήμη του Λεωνίδα Λουλούδη που έφυγε από τη ζωή την ώρα που γραφόταν το κείμενο, στις 13 Ιουλίου 2014. Ένας διαπρεπής ακαδημαϊκός Δάσκαλος και πρωτοπόρος της Πολιτικής Οικολογίας.