"Water, Aqua - The Essential Resource". Σχολική σύμπραξη Comenius του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων

Ενότητα: 
Ετικέτες: 

2ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Πεύκων

 «Water, Aqua - The Essential Resource»

Αυγερινού Μαρία, Βουδρισλής Νίκος

Το 2o Δημοτικό Σχολείο Πεύκων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθηση/Comenius-Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις, υλοποίησε τη διετία 2010-12 πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το νερό με τίτλο «Water, Aqua - The Essential Resource». Κύριος στόχος της σύμπραξης, στην οποία συμμετείχαν σχολεία από 8 χώρες (Ιρλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία, Τουρκία, Φινλανδία), ήταν να εργαστούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μαζί ώστε να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του νερού στη ζωή μας.

Ένα μεγάλο μέρος των μαθητών του σχολείου συμμετείχε στο πρόγραμμα. Κάθε τάξη ανέλαβε ένα θέμα με το οποίο ασχολήθηκε κατά τη διάρκεια της χρονιάς προσπαθώντας το συνδέσει με τα αντίστοιχα μαθήματα και να το διαπραγματευτεί  διαθεματικά. Μερικά από τα θέματα ήταν το νερό στη λογοτεχνία και την ποίηση, μύθοι και θρύλοι για το νερό, παλιά επαγγέλματα σε σχέση με το νερό, η μόλυνση του νερού, η σωστή χρήση του νερού, τα φράγματα και η αειφορική διαχείριση του νερού κ.α. Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά, έγραψαν ποιήματα και παραμύθια, ζωγράφισαν, επισκέφτηκαν υδροηλεκτρικά εργοστάσια και φράγματα, επικοινώνησαν με μαθητές από άλλες χώρες, αξιοποίησαν τις νέες τεχνολογίες και εκτίμησαν την αξία του νερού.

Οι πληροφορίες και οι εργασίες βρίσκονται αναρτημένες  στo  twinspace του προγράμματος http://new-twinspace.etwinning.net/web/p16934, και στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.droppy.net.