Στη Σκιά του Ανθρώπου, της Jane Goodall, Εκδόσεις: Αντιγόνη-Κέντρο Πληροφόρησης, Θεσσαλονίκη 2014

Συγγραφέας: 

«Στη Σκιά του Ανθρώπου» της Jane Goodall,  (Μετάφραση: Σταύρου Καραγιωργάκη)

Εκδόσεις: Αντιγόνη – Κέντρο Πληροφόρησης, Θεσσαλονίκη 2014

Το πιο σημαντικό και πολυδιαβασμένο βιβλίο της Γκούντολ,  που κυκλοφόρησε στη δεκαετία του ΄70  και  έχει μεταφραστεί σε 48 χώρες,  μόλις πρόσφατα  προστέθηκε στην ελληνόφωνη βιβλιογραφία, χάρη στη μετάφραση του Σταύρου Καραγεωργάκη.

Ένα γοητευτικό βιβλίο, που προέκυψε από  παρατηρήσεις της ζωής των άγριων χιμπατζήδων στη ζούγκλα της Τανζανίας (δεκαετία του ΄60) και μας έφερε σε επαφή με την «προϊστορία» μας, οδηγώντας μας σε μια βαθύτερη αυτογνωσία, εφόσον η συνάντηση με τους χιμπαντζήδες όπως καταγράφεται από τη συγγραφέα, μπορεί να λειτουργήσει  και ως ανθρωπολογικός καθρέφτης.

Οι  σχολαστικές  παρατηρήσεις  και  οι οξυδερκείς περιγραφές της ζωής και της συμπεριφοράς των χιμπατζήδων (οι κοντινότεροι συγγενείς του ανθρώπου), των κοινωνικών τους σχέσεων (σχέσεις ιεραρχίας) και των οικογενειακών (μητέρα – παιδί - αδέλφια), της ανάπτυξης ( διατροφή -χρήση εργαλείων - θάνατος) και της σεξουαλικής τους ζωής, πρωτοποριακές  παρατηρήσεις για την εποχή εκείνη, συνέβαλαν στην επιστημονική έρευνα και στην ανάπτυξη της ηθολογίας.

Επιπλέον, προωθώντας με το έργο της η Γκούντολ, την κατανόηση της ζωής  ενός άλλου είδους, συνέβαλε στην  καταπολέμηση της  ανθρώπινης υπεροψίας και ίσως  συνετέλεσε αργότερα (μετά από μια δεκαετία) στην εμφάνιση του κινήματος για την απελευθέρωση  και τα δικαιώματα των ζώων.

Σήμερα  η Γκούντολ,  στα ογδόντα της χρόνια, συνεχίζει  να αγωνίζεται για τη  διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.