Πανελλήνιο Συνέδριο «Όψεις του Αειφόρου Σχολείου»

Ενότητα: 

Πανελλήνιο Συνέδριο

«Όψεις του Αειφόρου Σχολείου»

Αμφιθέατρο Ραλλείου Λυκείου Θ. Πειραιά

13-15 Οκτωβρίου 2017

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

Εδώ και περίπου δέκα χρόνια έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα η ενασχόληση εκπαιδευτικών και σχολείων με το αειφόρο σχολείο. Στο διάστημα αυτό υπήρξαν συνέδρια και συμπόσια που συμπεριέλαβαν στις εργασίες τους ανακοινώσεις και συνεδρίες για το αειφόρο σχολείο, ωστόσο, ένα συνέδριο αφιερωμένο αποκλειστικά σ΄ αυτό έχει πολλά χρόνια να γίνει.

Η Αειφόρουμ σε συνεργασία με το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά και με άλλους έγκριτους φορείς, ανέλαβαν το έργο της διοργάνωσης ενός συνεδρίου που θα δώσει στους εκπαιδευτικούς, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, σε εθελοντικές οργανώσεις και σε φορείς που ασχολούνται γενικά και ειδικά με το αειφόρο σχολείο βήμα για την παρουσίαση εργασιών, άρθρων, πρωτοβουλιών, καινοτομιών και καλής πρακτικής, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το σχολείο και ειδικότερα με το αειφόρο.

Στο συνέδριο αυτό οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές και οι καθηγητές τους, θα βρουν χώρο να παρουσιάσουν τις επιστημονικές τους έρευνες, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις τους, συμβάλλοντας στον διάλογο για το αειφόρο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων και οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που ασχολούνται με διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του οράματος του αειφόρου σχολείου, θα έχουν τη δυνατότητα να μας δείξουν αυτούς τους τρόπους ώστε να ανταλλάξουμε ιδέες, εμπειρίες και καλές πρακτικές. Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν έρευνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το αειφόρο σχολείο ή και προγράμματα που προσφέρουν στις μαθητικές ομάδες και σχετίζονται με αυτό. Φορείς, κρατικοί ή ιδιωτικοί, που ασχολούνται με την εκπαίδευση, θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να παρουσιάσουν προγράμματα, πρωτοβουλίες, καινοτομίες, προτάσεις που σχετίζονται με το αειφόρο σχολείο. Το συνέδριο απευθύνεται επίσης σε γονείς, στις ενώσεις εκπαιδευτικών και φυσικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μολονότι η προθεσμία υποβολής περιλήψεων έχει παρέλθει, θα δώσουμε την δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο, να στείλουν απ’ ευθείας την ολοκληρωμένη ανακοίνωσή τους στο τέλος του Μαίου 2017, υπό τον όρο ότι θα κάνουν την εγγραφή όπως προβλέπεται, ώστε να γνωρίζουμε την πρόθεσή τους.

Πιστεύουμε ότι σε κάθε νομό της χώρας γίνονται αξιόλογα προγράμματα που εμπίπτουν στο ευρύτερο πεδίο της εκπαίδευσης για την αειφορία, είτε στο πλαίσιο ποικίλων δικτύων είτε εκτός αυτών, προγράμματα και πρωτοβουλίες που αξίζει να παρουσιαστούν. Αυτές οι πρωτοβουλίες είτε προέρχονται από σχολεία είτε από εσάς, είναι ευπρόσδεκτες για παρουσίαση, σύμφωνα με τις διαδικασίες του συνεδρίου.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον διευκρίνιση.

 ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

  • Το πλαίσιο αρχών του αειφόρου σχολείου
  • Διοίκηση και λειτουργία του αειφόρου σχολείου
  • Το αναλυτικό πρόγραμμα του αειφόρου σχολείου
  • Η επιστημονική έρευνα για το αειφόρο σχολείο
  • Προοπτικές του αειφόρου σχολείου
  • Διεθνείς οργανισμοί και αειφόρο σχολείο
  • Το αειφόρο σχολείο στον κόσμο
  • Το κτήριο του αειφόρου σχολείου
  • Δίκτυα αειφόρων σχολείων
  • Καλές πρακτικές στο αειφόρο σχολείο

 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Υποβολή αιτήσεων –δηλώσεων συμμετοχής:   από 1-1-2017

Υποβολή Περίληψης (μέχρι 500 λέξεις): έως 15-5-2017

Υποβολή πλήρους ανακοίνωσης: 31-5-2017

Υποδείξεις-Διορθώσεις-Αποδοχή ανακοινώσεων: μέχρι τέλους Ιουλίου 2017

Έναρξη συνεδρίου:      Παρασκευή 13-10-2017

Η συμμετοχή δηλώνεται με αίτηση-φόρμα που υποβάλλεται στη διεύθυνση: http://tinyurl.com/sunedrioaeiforo  

 ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Χώρος:  Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά (Γρ. Λαμπράκη 1, Πειραιάς)

Χρόνος: Παρασκευή 13, Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Πληροφορίες:

Δημήτρης Καλαϊτζίδης

 e-mail: aeifοro@gmail.com  

http://aeiforum.eu/index.php/el/aeiforo-sxoleio/2016-12-17-11-51-25/157-16-12-2016-2

ή http://lyk-ralleion.att.sch.gr/index.php/en/

τηλ. 210 4117027/ 6984722651