Η Διεθνής Διάσκεψη στο Παρίσι για το Κλίμα (COP21)

Συγγραφέας: 

Η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα (COP21) πραγματοποιείται στο Παρίσι από της 30 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει ως την 11η Δεκεμβρίου 2015, μέσα σε  βαριά ατμόσφαιρα και σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας, λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων,  στην πόλη του Παρισιού.

Πρόκειται για μια σύνοδο που φιλοδοξεί να καταλήξει σε μια ιστορική συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι συνέπειες της οποίας είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικές (ακραία καιρικά φαινόμενα, ερημοποίηση, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, μείωση της βιοποικιλότητας, περιβαλλοντικοί μετανάστες κ.α)

Ενόψει της διάσκεψης του Παρισιού 183 χώρες (από τις 195) έχουν δημοσιοποιήσει σχέδια για τη μείωση των εκπομπών τους, μία απροσδόκητη συμμετοχή, που ωστόσο δεν απομακρύνει τον κίνδυνο και πάλι να μην επιτευχθεί συμφωνία, μπροστά στα συμφέροντα των μεγάλων ρυπαντών, οι οποίοι συμβαίνει να είναι και τα πλέον ισχυρά κράτη του πλανήτη

Ο  Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ  στην ομιλία του, κάλεσε τις 195 χώρες που συμμετέχουν: «να ξεπεράσουμε τα συμφέροντα των περιοχών, των χωρών, τα συμφέροντα που αφορούν το επίπεδο ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουμε να αρθούμε στο ύψος του πλανήτη στο σύνολό του». «Ζητώ από εκείνους που θα ήθελαν να θέσουν πολύ υψηλούς στόχους να προσέξουν να μην θεωρήσουν ότι το δίκαιο είναι μόνο με το μέρος τους» είπε. Όσο για «εκείνους που θα ήθελαν να αρκεσθούν στο μίνιμουμ, κινδυνεύουν να έχουν το μάξιμουμ των καταστροφών» προειδοποίησε.

Εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων του πλανήτη τις τελευταίες ημέρες για να διαμαρτυρηθούν για τη κλιματική αλλαγή, με το βλέμμα στραμμένο στην Παγκόσμια Διάσκεψη του Παρισιού.

Μπορεί οι διαδηλώσεις στους δρόμους του Παρισιού λόγω των μέτρων μετά τις επιθέσεις να έχουν απαγορευτεί, αλλά οι Γάλλοι βρήκαν άλλο εναλλακτικό τρόπο: μια «εικονική» πορεία με χιλιάδες παπούτσια στην πλατεία της Δημοκρατίας. Τα παπούτσια τους «κατέθεσαν» μεταξύ άλλων ο Πάπας και ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Πλήθος διαδηλωτών συμμετείχε σε πορείες τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης ενάντια στην κλιματική αλλαγή μία μέρα πριν ξεκινήσει στο Παρίσι η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP 21).