Ενημερωτικό Δελτίο ΠΕΕΚΠΕ

Συγγραφέας: 
Ενότητα: 
Ετικέτες: 

  

 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΕΚΠΕ το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014 συνεδρίασε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Στυλίδας -Υπάτης.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν τα τακτικά μέλη του Δ.Σ.:  Νίκος Στεφανόπουλος, Γιάννης Βλάχος, Βαγγέλης Σκρίνης, Παναγιώτης Πήλιουρας, Θεόδωρος Μαρδίρης, Μαρία Σφακιανάκη και Μαριάννα Νάστου ενώ απουσίαζε η συνάδελφος Χριστίνα Γιαννουκάκου

Από τα αναπληρωματικά μέλη παρόντα  ήταν ο Αυγερινός Γεωργόπουλος και Μαρίνα Παπαγεωργίου,  απουσίαζε ο Γιάννης Φαρμάκης.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:

  1. Ενημέρωση για γενικά και τρέχοντα θέματα της Π.Ε.
  2. Προκήρυξη εκλογών και Ι’ εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης  της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.

 ΘΕΜΑ 1

Α. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ανακοινοποίηση από τη Διεύθυνση Σπουδών Α/θμιας της εγκυκλίου της Δ/νσης ΣΕΠΕΔ για τα προγράμματα Σχολικών δραστηριοτήτων και ο ρόλος των σχολικών Συμβούλων σε σχέση με την Π.Ε. Επίσης αναφέρθηκαν οι παρεμβάσεις- διαμαρτυρίες  της Ένωσής μας στην πολιτική ηγεσία για το παραπάνω θέμα καθώς και ο τρόπος διαχείρισης του ζητήματος σχετικά με τη σύγχυση αρμοδιοτήτων, τις επικαλύψεις που παρουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο και τους τρόπους διαχείρισης του προβλήματος. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών επιστημονικών Συλλόγων (ΠΕΕΚΠΕ, ΠΣΕΑΥ, ΠΕΕΠΟΘΕ) με την Π.Ε.Σ.Σ. (Πανελλήνια ένωση Σχολικών Συμβούλων) με βάση τις αρχές και τη φιλοσοφία μας και να επιδιωχθεί η συνεννόηση, η ανάδειξη της πραγματικής κατάστασης και η αποτύπωση ενός νέου, ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου που να ευνοεί τη συνεργασία.

Β. Τα μέλη του Δ.Σ. ενημερώθηκαν από Β. Σκρίνη και Γ. Βλαχο για τη συνεργασία της Ένωσης με το ECOCITY και τη συμμετοχή εκπροσώπων μας στις Περιφέρειες που θα διεξαχθούν οι παρουσιάσεις και η αξιολόγηση των σχολείων στα πλαίσια του ECOMOBILITY.

Γ. Έγινε θετική γενικά αποτίμηση των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του νέου θεσμού της «Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» και οργάνωσαν τα ΚΠΕ και οι Υπεύθυνοι Π.Ε. -Σχολικών Δραστηριοτήτων  σε συνεργασία, κατά τόπους, με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Δ. Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου συζητήθηκε διεξοδικά επίσης το ύφος και το περιεχόμενο κειμένων από μέλη ή και από Διοικούσα Επιτροπή παραρτήματος της Ένωσης, που αποστέλλονται σε όλη την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, την ηγεσία του ΙΕΠ, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καθώς και επιλεκτικά σε κάποια ΚΠΕ, Υπευθύνους Π.Ε. και Σχολικών Δραστηριοτήτων και άλλα παραρτήματα της Ένωσης.

Κοινή διαπίστωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ότι τα κείμενα αυτά με πρόφαση την πρόταξη ζητημάτων λειτουργίας του θεσμού της Π.Ε., συχνά έχουν τον χαρακτήρα προσωπικής επίθεσης και στοχοποίησης συναδέλφων μας από ΚΠΕ, Υπευθύνων Π.Ε. και Σχολικών Δραστηριοτήτων, των μελών της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού και πρόσφατα ακόμη και των συναδέλφων μας που υπηρετούν στη ΣΕΠΕΔ.

Επιπρόσθετα με ψευδείς αναφορές και παραποιώντας γεγονότα και συζητήσεις, τα κείμενα αυτά οδηγούν σε παραπληροφόρηση και συκοφάντηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  αποδοκιμάζει τα κείμενα αυτά και δηλώνει ξεκάθαρα ότι αυτός ο τρόπος έκφρασης και διατύπωσης γνώμης δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Π.Ε., δεν αποτελεί ελευθερία έκφρασης, δεν βελτιώνει και δεν προστατεύει τον θεσμό της Π.Ε.. Αντίθετα προωθεί μια εσφαλμένη εικόνα για την Π.Ε. και τους συναδέλφους που την υπηρετούν, πλήττει τον θεσμό και προσφέρει ισχυρό πάτημα σ’ αυτούς που αμφισβητούν και πολεμούν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Συνιστούμε στα μέλη της Ένωσης να αποφύγουν στο μέλλον τη συγγραφή τέτοιων κειμένων, καθώς τέτοια κείμενα μπορεί να προκαλέσουν δικαστικές παρεμβάσεις ή και άλλου τύπου εμπλοκές.

Επιπλέον θα θέλαμε να τονίσουμε πως σε καμιά περίπτωση οι Διοικούσες Επιτροπές των παραρτημάτων της Ένωσης δεν υποκαθιστούν το κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο.

Αρμόδιο για παρεμβάσεις, συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και κατάθεση προτάσεων για βασικά θέματα λειτουργίας του θεσμού της Π.Ε., βάσει και του καταστατικού της Ένωσής μας, είναι μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο, που διαθέτει και την αντίστοιχη εκλογική νομιμοποίηση από το σύνολο των μελών της Ένωσης.

Συνεπώς τα παραρτήματα της Ένωσης οφείλουν να καταθέτουν τις προτάσεις τους στο Διοικητικό Συμβούλιο και όχι να επιδιώκουν αυτόνομες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Μέσα στη δύσκολη και για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση συγκυρία, προτείνουμε σε όλα τα μέλη μας να διαφυλάξουν ότι με πολύ κόπο έχει κατακτηθεί όλα αυτά τα χρόνια με πνεύμα δημοκρατικού διαλόγου, αλληλοσεβασμού, δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.

Για να κρατηθεί ζωντανή η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που τόσα πολλά προσφέρει στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του δημόσιου σχολείου χαράζοντας νέους δρόμους για τις τοπικές κοινωνίες και την παιδεία της χώρας μας, που όλοι μας υπηρετούμε.

Ε. Εξουσιοδοτήθηκε το αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ Αυγερινός Γεωργόπουλος, να διαχειρίζεται την ιστοσελίδα της Ένωσης σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και το Γραμματέα

 ΘΕΜΑ 2

Η θητεία του Δ.Σ. έληγε στις 11/12/2013 αλλά αποφασίστηκε ομόφωνα να παραταθεί η θητεία της, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της Ένωσης, για σοβαρούς λόγους (γενική κατάσταση στην εκπαίδευση, υποχρεώσεις ΚΠΕ, Υπευθύνων, δημοτικές, περιφερειακές εκλογές, ευρωεκλογές κ.λ.π.) Ως εκ τούτου θα  μετατεθεί χρονικά η ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ομόφωνα  η Ι΄ Εκλογικοαπολογιστική συνέλευση και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. να προταθεί να γίνουν στο ΚΠΕ Ν. Κίου στις 21 & 22 Ιουνίου 2014. Η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει στα μέσα Απριλίου. Οι φάκελοι θα αποσταλούν ονομαστικά στα μέλη με το μικρό φάκελο (του ψηφοδελτίου) σφραγισμένο και υπογεγραμμένο. Ένα μήνα πριν, θα κλείσουν οι κατάλογοι εγγραφής νέων μελών στα Παραρτήματα όλης της χώρας με παράλληλη υποχρέωση των παλαιών μελών να είναι οικονομικά τακτοποιημένα για το 2013.

Τα  παρόντα στη συνεδρίαση μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου:

Στεφανοπουλος Νίκος

Βαγγελής Σκρίνης

Πήλιουρας Παναγιώτης

Βλάχος Γιάννης

Μαρδίρης Θεόδωρος

Σφακιανάκη Μαρία

Νάστου Μαριάννα