Εθελοντισμός, στάση ζωής - Αρσάκειο Γυμνάσιο


Υπάρχουν θέματα, που σε πρώτη ανάγνωση δε φαίνεται να αφορούν την Π.Ε. Όμως εκείνο που τα εντάσσει στο πεδίο της Π.Ε, είναι κατά βάσει, η προσέγγιση στο θέμα. Στο θέμα «Εθελοντισμός, στάση ζωής» είναι η προσέγγιση "εθελοντισμός ως στάση του ενεργού πολίτη και  του αλληλέγγυου συμπολίτη"

της σύνταξης 


Για 14 συνεχή χρόνια η Περιβαλλοντική Ομάδα του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ασχολείται με θέματα που αφορούν το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Μάθαμε ότι το φυσικό περιβάλλον είναι στενά συνδεδεμένο και εξαρτάται απόλυτα από το ανθρωπογενές, μέσα από μια ισορροπία που πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες της αειφορίας. Πάγιος στόχος μας είναι η ευαισθητοποίησή μας σε ζητήματα βιωσιμότητας του περιβάλλοντος και γενικότερα στην ανάπτυξη της ορθής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.

Με αφορμή το γεγονός ότι το 2011 ανακηρύχθηκε διεθνές έτος εθελοντισμού αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα «Εθελοντισμός, στάση ζωής».

Ο εθελοντισμός είναι η ευγενέστερη ανθρώπινη αξία, μέτρο πολιτισμού ενός λαού, άρα και υποχρέωση του σχολείου να παράσχει στα παιδιά τα σχετικά ερεθίσματα.

Στόχος μας, να κατανοήσουμε την εσωτερική μας ανάγκη για εθελοντισμό και να εκτιμήσουμε τις πράξεις των εθελοντών που προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα.

Επιδίωξή μας, να δραστηριοποιηθούμε,  να ενδυναμώσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και συνύπαρξη, να μας δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουμε διάφορες εθελοντικές οργανώσεις, να ενημερωθούμε για το έργο που προσφέρουν και να συμμετάσχουμε ενεργά σε μερικές από αυτές.

Έτσι η Περιβαλλοντική Ομάδα που αποτελείται από 36 μαθητές της Β΄ τάξης σε συνεργασία με τους καθηγητές κα Χ. Μαραγκού, κα Γ. Στεφανίδου και κ. Λ. Κατσικαρίδη ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος.

 Για να πετύχουμε τους στόχους μας

► αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για τον εθελοντισμό,

► πήραμε μέρος στην 5η Συνάντηση Οικογενειακής Πεζοπορίας στους Ελαιώνες Πυλαίας στελεχώνοντας τους σταθμούς της διαδρομής και συλλέγοντας τα απορρίμματα που προέκυψαν στο τέλος,

 Η περιβαλλοντική ομάδα έτοιμη για δράση

 ► προσκαλέσαμε στο Σχολείο μας τον κ. Χ. Παπαϊωάννου, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης για να ενημερωθούμε σχετικά,

 

 Η Ομάδα ενημερώνεται για τον εθελοντισμό

 ►επισκεφθήκαμε τη Σχολή Τυφλών, ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις της και κάναμε κοινές δραστηριότητες με τα παιδιά της Σχολής,

Δρώμενο για τα παιδιά της Σχολής Τυφλών

►πήραμε μέρος ενεργά στην διαδικασία του συσσιτίου της ενορίας της Αγίας Τριάδας,

 Μικροί chef εν δράσει …

 ► προσφέραμε στιγμές χαράς στα παιδιά της ΕΛΕΠΑΑΠ.

Στήσαμε το ανθοπωλείο φέρνοντας την άνοιξη στα παιδιά!

 Στις μελλοντικές μας δραστηριότητες περιλαμβάνεται

 ► διήμερη εξόρμηση στην Καστοριά στις 26 και 27 Απριλίου όπου έχουν προγραμματιστεί κοινές δράσεις με την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ»,

 ► συμμετοχή στη δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον καθαρισμό της διαδρομής 5Κ, που εντάσσεται στην πρωτοβουλία Let’s Do it Greece,

 ► γνωριμία με τους υπεύθυνους της εθελοντικής αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παπανικολάου.