"Γνώση – Άγνοια – Μυστήριο", του Έντγκάρ Μορέν, Εκδόσεις: «του Εικοστού Πρώτου», Αθήνα 2018

Συγγραφέας: 

«Όποιος αυξάνει τη γνώση του αυξάνει την άγνοια του»

FriedrichSchlegel

Και σ' αυτό το βιβλίο του ο Γάλλος στοχαστής Έντγκάρ  Μορέν, Διευθυντής για χρόνια στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (σήμερα ομότιμος), συνεχίζει την αναζήτηση δρόμων για τη μεταρρύθμιση της σκέψης,  μέσα από τις αόρατες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του όλου και των τμημάτων της γνώσης.

- Έχουμε ανάγκη από μία γνώση που ξέρει να συνδέει.

Η πολύπλοκη γνώση έχει το πλεονέκτημα να αναγνωρίζει την αβεβαιότητα, την ατέλεια και την ανεπάρκεια των γνώσεων μας και να εισάγει το μυστήριο. Η νέα άγνοια αναδύεται από τη γνώση την ίδια (Γνώση – Άγνοια – μυστήριο).

Αναφέρεται στην έμβια οργάνωση, που συγκροτείται διαρκώς με βάση τα φυσικο – χημικά μόρια, που δε συνθέτουν αν τα εξετάσουμε το καθένα χωριστά καμία ιδιότητα ζωής. Το σύμπαν είναι μια απίστευτη δύναμη δημιουργίας και μαζί μια απίστευτη δύναμη καταστροφής.

Στο δρόμο για την αναζήτηση αλληλεπιδράσεων  και συνδέσεων τμημάτων της γνώσης ανατρέχει και σε δρόμους της «ανατολικής» αντίληψης, τολμώντας να αναζητά συνδέσεις με την κυρίαρχη «δυτική» σκέψη.

Στο  τελευταίο κεφάλαιο με τον τίτλο μετα-ανθρωπότητα αναφερόμενος στην τεχνο - οικονομική ενοποίηση της υφηλίου καταπιάνεται με τα δύο αντινομικά μέλλοντα της ανθρωπότητας, του Αφανισμού και της Υπόσχεσης, καταλήγονταςγια την μετα - ανθρώπινη μοίρα, στην επιτακτική ανάγκη για στοχασμό και συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων και των κινδύνων που συνεπάγεται η ανθρωπολογική πολυπλοκότητα.