Διατροφή & Περιβάλλον. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο 3ο Γυμνάσιο Βέροιας, σχολικό έτος 2022-23

Σε μια προσπάθεια να διερευνήσουμε τι τρώμε και  κατά πόσο οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν  τον πλανήτη Γη, προέκυψε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που βασίστηκε στην παρατήρηση, στην καταγραφή και στο βίωμα.

Σκοπός και στόχος του προγράμματος ήταν κυρίως αυτό!

Οι μαθητές βιωματικά, να έρθουν κοντά στη γη, να γνωρίσουν μικρές τοπικές βιολογικές καλλιέργειες, να μεταποιήσουν οι ίδιοι το πρωτογενές προϊόν με σκοπό να γίνει έτοιμο προς βρώση, να ενημερωθούν παρακολουθώντας ημερίδες και κάνοντας επισκέψεις, να ταξιδέψουν και να περάσουν όμορφα  μέσα από αυτή την διαδικασία!

Οι μαθητές που συμμετείχαν, άκουσαν πρώτη φορά έννοιες όπως διαχείριση των πόρων της γης, οικολογικό αποτύπωμα διατροφής, αειφορία.

Προβληματίστηκαν, έκαναν τις δικές τους προτάσεις αναφορικά με τα γεύματα της ημέρας και έκαναν πρωινό στο σχολείο με ψωμί ολικής και ελιές που οι ίδιοι συλλέξανε από τοπικό βιολογικό ελαιώνα και οι ίδιοι προετοίμασαν, ώστε μετά από 3 μήνες αναμονή να είναι έτοιμες προς βρώση. Η χαρά τους μεγάλη! Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, πολλά από τα παιδιά επισκέφθηκαν πρώτη φορά ελαιώνα αν και η Βέροια είναι μια επαρχιακή πόλη και όλα τα παιδιά συλλέξανε και προετοιμάσανε πρώτη φορά ελιές προς βρώση. Επίσης, υπήρχαν μαθητές που δεν έτρωγαν ελιές και μετά από αυτή την διαδικασία άρχισαν να τρώνε και να τους αρέσουν!

Εικόνες 1 & 2. Λιομάζωμα

Εικόνες 3 & 4. Κολατσιό (ψωμί και ελιές) στο σχολείο

Η ελιά κυριάρχησε στο πρόγραμμα μας αφού ήταν και το κύριο θέμα στην τριήμερη εκπαιδευτική μας επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ στην Άμφισσα.

Και τι δεν είδαμε εκεί…   

Επίσκεψη σε ελαιώνες, γνωρίσαμε τα χαρακτηριστικά της ελιάς Αμφίσσης,  είδαμε την διαδικασία σύνθλιψης της ελιάς για την παραγωγή λαδιού σε τοπικό ελαιοτριβείο, είδαμε την επεξεργασία και τον διαχωρισμό των ελιών ανάλογα με το μέγεθός τους σε εργοστάσιο  εξαγωγής ελιών και τέλος τον τρόπο παρασκευής σαπουνιού με βάση το ελαιόλαδο.

Εικόνες 5 & 6. Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Άμφισσας

Εικόνα 7. Παρασκευή σαπουνιού

 Όλα αυτά συνδυάστηκαν με επισκέψεις σε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους όπως οι Δελφοί, αλλά και ιστορικούς όπως οι Θερμοπύλες.

Εκτός από όλα αυτά, οι μαθητές του προγράμματος γνώρισαν τον κόσμο των μανιταριών, κάνοντας επίσκεψη στην πόλη των μανιταριών , τα Γρεβενά.  Έμαθαν για αυτό τον μύκητα, εντυπωσιάστηκαν από την μεγάλη ποικιλία, αλλά και το γλυκό του κουταλιού μανιτάρι το οποίο δοκιμάσαμε όλοι για πρώτη φορά!

 

Εικόνες 8 & 9. Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Γρεβενών


Κατά την διάρκεια του προγράμματος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τρόπους ανακύκλωσης όχι μόνο του χαρτιού, αλουμινίου, γυαλιού, αλλά και των τροφίμων. Ενημερώθηκαν από τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου Βέροιας για την κομποστοποίηση και τους καφέ κάδους που αναμένεται να τοποθετηθούν και στην πόλη μας.

Εικόνες 10 & 11. Ενημέρωση για την ανακύκλωση

Τέλος, μεγάλη ήταν η χαρά όλων μας, όταν παρουσιάσαμε τις δράσεις μας διαδικτυακά, αλλά και δια  ζώσης στο Μεντρεσέ Τζαμί της πόλης μας, μαζί με άλλα αξιόλογα προγράμματα σε μια γιορτή των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, οργανωμένη από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Ημαθίας, κα Λένα Δημητριάδου.

Εν κατακλείδι, ήταν ένα πρόγραμμα που είχε απ όλα!

Προβληματισμό, γνώση, βιωματική μάθηση, χαρά!

Δεν είναι τυχαίο, που όλα τα παιδιά του προγράμματος, συμμετέχουν και πάλι φέτος σε νέα προγράμματα με μεγάλο ενθουσιασμό!


Η Αναστασία Γρηγοριάδου είναι εκπαιδευτικός  ΠΕ03 στο 3ο Γυμνάσιο Βέροιας και ήταν η συντονίστρια του προγράμματος. Στην παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος συμμετείχαν και οι εκπαιδευτικοί Αγγελική Γιαννάκη, ΠΕ06, και Ελένη Μπρουσκέλη, ΠΕ01. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 30 παιδιά από διαφορετικά τμήματα του σχολείου.