“Ενεργός Πολίτης: Ερευνούμε το σχολείο, τη γειτονιά μας και ενεργούμε με όραμα το μέλλον”

Ενότητα: 
Ετικέτες: 

Μαθητικό συνέδριο του τοπικού δικτύου

Τρίτη 14 Μαΐου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Το αστικό σύστημα της Θεσσαλονίκης αποτελείται από πολλές και διαφορετικές ψηφίδες της πραγματικότητας. Όλες μαζί συνθέτουν την εικόνα του παρόντος που οι πολίτες της βιώνουν καθημερινά. Μια εικόνα με θετικά αλλά και αρνητικά σημεία, με προκλητικά γόνιμες αλλά και γκρίζες γωνίες, μια εικόνα που μπορεί να αξιοποιηθεί ως πεδίο εκπαίδευσης με όραμα μια άλλη πόλη, με καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες της.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων για την Αειφορία, οργάνωσε και συντόνισε μαζί με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τις Διευθύνσεις Π & ΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το Τοπικό Δίκτυο Εκπαίδευσης  με τίτλο: « Ενεργός Πολίτης: Ερευνούμε το σχολείο, τη γειτονιά μας και ενεργούμε με όραμα το μέλλον», στο οποίο συμμετείχαν 17 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με 46 εκπαιδευτικούς και 500 μαθητές.

Οι σχολικές ομάδες που συμμετείχαν, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, ερεύνησαν το σχολείο και τη γειτονιά τους, κατέγραψαν τη σημερινή τους εικόνα, έθεσαν κριτικά ερωτήματα, αναζήτησαν απαντήσεις, συμμετείχαν σε συλλογικές διαδικασίες αποφάσεων και πραγματοποίησαν τελικά δράσεις με στόχο την έμπρακτη αλλαγή της πραγματικότητας που τους περιβάλλει. Μια αλλαγή που έγινε με βάση ένα  διαφορετικό αξιακό πλαίσιο με επίκεντρο τον άνθρωπο. Συμπαραστάτης τους στο δρόμο αυτό ήταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προσφέροντας την πολύτιμη συνδρομή του και φανερώνοντας τη μεγάλη αξία της συνεργασίας των σχολικών μονάδων με τους Τοπικούς φορείς.

Οι δράσεις των παιδιών παρουσιάστηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου μαθητές και εκπαιδευτικοί, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δρώμενα, τα οποία παρουσίασαν με κέφι και ζωντάνια. Στο τελικό ψήφισμα του Συνεδρίου το οποίο παραδόθηκε στον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ποιότητας  Ζωής και Ελεύθερων χώρων κ. Ζέρβα, διατύπωσαν  με σαφήνεια ένα όραμα για «μια πόλη που σέβεται  τον πολίτη και τη φύση, μια πόλη ανοικτή στην ιστορία και στον πολιτισμό της, μια πόλη γιορτινή για όλους, μια βιώσιμη πόλη». Διεκδίκησαν «από τους αρμόδιους φορείς σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό, με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών». Επέδωσαν επίσης στον κ. Αντιδήμαρχο όλα τα αιτήματα που η κάθε σχολική μονάδα είχε καταγράψει, εστιάζοντας στα τοπικά προβλήματα που είχε εντοπίσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

 Στη συνέχεια με τη βοήθεια των εμψυχωτών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και των υπηρεσιών του Δήμου, κινήθηκαν προς τη λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου σχηματίζοντας με πλακάτ, τα οποία είχαν ζωγραφίσει με το δικό τους ευφάνταστο τρόπο, το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης, « Ενεργοί πολίτες για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη». Με τις φωνές τους  και τα αυτοσχέδια φυλλάδια που μοίρασαν, μετέφεραν τα μηνύματα τους στο κοινό της πόλης τους.

Η λήξη της εκδήλωσης άφησε σε όλους τους συμμετέχοντες αισθήματα ικανοποίησης και ελπίδας. Το Τοπικό Δίκτυο του «Ενεργού Πολίτη» θα συνεχίσει τη λειτουργία του, στην προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία της συμμετοχής και της συνεργασίας των πολιτών και των θεσμικών φορέων, για μια Θεσσαλονίκη με ποιότητα ζωής για όλους.