Συνάντηση με τη Γ. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κ. Γκίκα για επείγοντα ζητήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Συγγραφέας: 
Ενότητα: 

ΘΕΜΑ: «Συνάντηση με τη Γ. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κ. Γκίκα για επείγοντα ζητήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

  

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) με τη  Γ. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ κ. Αναστασία Γκίκα. Θέμα συζήτησης ήταν τα αιτήματα άμεσης προτεραιότητας για την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το τρέχον σχολικό έτος.

Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το θεσμό και τις υποστηρικτικές δομές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενώ εκφράστηκε η διάθεση και διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για ενεργό συμμετοχή της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. στον αναγκαίο διάλογο σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου, που αναμένεται να κατατεθεί προς διαβούλευση το επόμενο διάστημα. Προς τούτο, θέσαμε υπόψη και το συνεχιζόμενο ως το τέλος Οκτωβρίου ανοιχτό forum διαλόγου για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο https://dspeekpe.wixsite.com/peekpe του οποίου τα συμπεράσματα θα κατατεθούν και στο Υ.ΠΑΙ.Θ.

Επιπλέον εκφράστηκε η θετική ανταπόκριση ώστε να τεθεί και το 8ο Συνέδριο της Ένωσης (Πάτρα 13-15 Μαρτίου 2020) υπό την Αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Αναφορικά με τα επείγοντα προς επίλυση ζητήματα που τέθηκαν εκ μέρους μας, με βάση το υπ΄αριθμ. πρωτοκ. 13/26-8-19 προηγούμενο υπόμνημά μας, παραθέτουμε τα βασικά σημεία και τις απαντήσεις που λάβαμε:

  1. Στελέχωση Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.)- Υπευθύνων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης: Προτεραιότητα θα δοθεί στη στελέχωση των σχολείων με το διορισμό αναπληρωτών και ακολούθως θα συμπληρωθούν μερικώς με 1-2 εκπαιδευτικούς οι κενές/κενούμενες θέσεις των παραπάνω δομών (με προτεραιότητα σε αυτές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις) κατόπιν απλής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (πιθανόν χωρίς κριτήρια ή προκήρυξη επιλογής). Η στελέχωση θα αφορά μόνον τα ήδη λειτουργούντα 53 Κ.Π.Ε. και όχι τα νέα, τα οποία θα στελεχωθούν την επόμενη χρονιά με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προκύψει. Εδώ τονίσαμε ότι αίτημα της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. είναι η πλήρης στελέχωση όλων των Κ.Π.Ε. της χώρας με εκπαιδευτικούς που θα πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια σχετικά με τη θέση.
  2. Χρηματοδότηση Κ.Π.Ε.: Αναμένεται ένα ποσό χρηματοδότησης  για τα 53 Κ.Π.Ε. μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 και ένα άλλο ποσό για το έτος 2020. Εδώ σημειώσαμε ότι μέχρι στιγμής, στο τρέχον σχολικό έτος, τα Κ.Π.Ε. δεν έχουν δικαίωμα εξόδων για υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων.
  3. Αποστολή Εγκυκλίου υλοποίησης Σχολικών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Αναμένεται να αποσταλεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
  4. Λειτουργία Συντονιστικού Οργάνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ανά Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης: Θα μελετηθεί η επαναλειτουργία και το πλαίσιό του
  5. Ανάκληση παραίτησης συναδέλφων εκπαιδευτικών, κατόπιν αίτησής τους από θέσεις Στελεχών Εκπαίδευσης, λόγω της κατάθεσης αίτησης υποψηφιότητας για τις Παιδαγωγικές Ομάδες των Κ.Ε.Α., σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ν. 4547/2018: Δεν μπορεί να γίνει διόρθωση για αυτή την επιλογή τους.
  6. Προγραμματισμός στοχευμένων δράσεων στα σχολεία, σε επίκαιρα και σημαντικά θέματα (κλιματική αλλαγή, αποψίλωση των δασών, δασικές πυρκαγιές- αποκατάσταση τοπίου, απορρίμματα κλπ), σε συνεργασία με το προσωπικό των υποστηρικτικών δομών: Θετική ανταπόκριση  αναφορικά με ορισμένα θέματα

Η Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. θα συνεχίσει με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα να διεκδικεί την επίλυση των προβλημάτων και παράλληλα, με την διατιθέμενη επιστημονική γνώση και την προϋπάρχουσα εμπειρία των μελών της, να καταθέτει τις θετικές προτάσεις της για την εύρυθμη λειτουργία και βελτίωση του θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία της χώρας και παράλληλα των υποστηρικτικών θεσμών (Κ.Π.Ε.- Υπευθύνων) ώστε να υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες όπως αυτές προκύπτουν από την περιβαλλοντική κρίση και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, προς όφελος της κοινωνίας και την αναβάθμιση των δομών του δημόσιου σχολείου.

Αθήνα 25-10-2019

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η  Γ. Γραμματέας                                                                   Ο Πρόεδρος

 

Ιωάννα Παπαϊωάννου                                                             Ιωάννης Βλάχος