Μουσείο Φυσικής Ιστορίας "Π. Χέλμη" Ζάκυνθος

Συγγραφέας(είς): 
Ενότητα: 
Ετικέτες: 

Ήδη από τον Αύγουστο του 2002 λειτουργεί στη  Ζάκυνθο το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας, καλύπτοντας το σημαντικό κενό που υπήρχε στον τομέα της πληροφόρησης πάνω σε ζητήματα που αφορούν τόσο το φυσικό περιβάλλον της Ζακύνθου όσο και το φυσικό περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα. Ιδιαίτερα για την Ζάκυνθο, το Μουσείο κάνει αναφορές τόσο στην πολιτιστική κληρονομιά της, όσο και στα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της. Επιπρόσθετα, προτείνει ιδιαίτερες διαδρομές ώστε ο επισκέπτης, με βάση τις πληροφορίες που αντλεί απ’αυτό, να μπορεί να επισκεφθεί όχι μόνο τις πολύ δημοφιλείς μα ακόμα και τις λιγότερο γνωστές αξιοθέατες «γωνιές » του νησιού.

Υπεύθυνο για τη λειτουργία του Μουσείου είναι το Σωματείο «Φίλοι του Μουσείου Χέλμη Φυσικής Ιστορίας » (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα).

Τον Φεβρουάριο του 2006, το Μουσείο εγκαινίασε τη νέα πιο ολοκληρωμένη και λειτουργική μορφή του στο νέο του κτίριο, στην Αγία Μαρίνα Ζακύνθου. Από τότε παραμένει ανοικτό για το κοινό καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Σημειώνουμε ότι σε ολόκληρη τη Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, αλλά και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, δεν υφίσταται παρόμοιο μουσείο, τόσο ως προς τον πλούτο των συλλογών, όσο και ως προς την ποικιλία και το ενδιαφέρον των εκθεματικών παρουσιάσεων και των παροχών του.

Το Μουσείο στεγάζει αξιόλογες συλλογές με περισσότερα από 5000 δείγματα από το φυσικό κόσμο:

Σε σημαντικό όγκο των παρουσιάσεων  προβάλλονται δείγματα από τους διάφορους βιότοπους της Ζακύνθου. Γίνονται, επίσης ιδιαίτερες αναφορές και συσχετίσεις της φυσικής κληρονομιάς του νησιού, τόσο με την πολιτιστική κληρονομιά του όσο και με τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα του. Έτσι επιτυγχάνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αλληλοσυσχέτιση και σύνδεση της φυσικής, με την πολιτιστική κληρονομιά, σύμφωνα με τις σύγχρονες απόψεις της UNESCO.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα δείγματα από όλες τις ηπείρους. Πρόκειται για ένα σημαντικό αριθμό ζωικών οργανισμών διαφόρων ταξινομικών ομάδων που καταδεικνύουν τον πλούτο της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς.

Οι αίθουσες έκθεσης περιλαμβάνουν πραγματικά δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων, απολιθωμάτων, οστράκων, ψαριών, πουλιών, θηλαστικών και άλλων ζώων από τη Ζάκυνθο και από όλο τον κόσμο. Τα εύληπτα κείμενα είναι στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Μπορειτε να παρακολουθήσετε τους χωρους του Μουσείου μεσω του 3D Video εικονικής περιήγησης  από την ακολουθη ηλεκτρονικη Δ/νση http://www.museumhelmis.gr/vtour/tour.html 

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι το Μουσείο προγραμματίζει μέσα στην επόμενη τριετία  εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, σεμινάρια και συνέδρια που θα απευθύνονται στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα και σε οργανωμένους συλλόγους.

Πιστεύουμε ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές θα ανακαλύψουν εδώ ένα σύγχρονο χώρο μάθησης (συνδυάζει τη μάθηση με την αναψυχή) και προσφοράς στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και αγωγή, ώστε να εντάξουν στις μελλοντικές τους εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ζάκυνθο και την επίσκεψη στο Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας.

Είμαστε στη διάθεσή σας πάντοτε για παροχή κάθε διευκρίνισης. Θα είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να σας ξεναγήσουμε στο Μουσείο και να συνεργαστούμε.
e-mail: info@museumhelmis.gr

ΤΗΛ.: 26950 65040, FAX: 26950 65039

http://www.museumhelmis.gr/