Κόντρα στο Ρεύμα

Το εκπαιδευτικό υλικό της Action Aid «Κόντρα στο Ρεύμα» έχει παραχθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις κλιματικές αλλαγές και τη φτώχεια. Βασικός του στόχος είναι να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν το θέμα των κλιματικών αλλαγών και τις επιπτώσεις τους στη ζωή των κατοίκων των φτωχότερων χωρών του κόσμου. Στο υλικό αυτό ο εκπαιδευτικός θα βρει αφενός βασικές γνώσεις για τα δύο αυτά ζητήματα, αλλά και μια σειρά από βιωματικές δραστηριότητες και ιδέες για ανάληψη δράσης.

Το εκπαιδευτικό πακέτο για το Γυμνάσιο περιλαμβάνει:

α) το βιβλίο του εκπαιδευτικού, στα πέντε κεφάλαια του οποίου περιγράφονται οι δραστηριότητες τις οποίες μπορούν να υλοποιήσουν οι μαθητές και στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχουν τα αντίστοιχα φύλλα εργασίας,

β) τον Κοσμοχάρτη, ένα περίγραμμα παγκόσμιου χάρτη χωρίς τις χώρες, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί σε ορισμένες δραστηριότητες. Εδώ διακρίναμε μία δυσκολία γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να εντοπίσουν τις διάφορες περιοχές με ευκολία. Η δυσκολία αυτή ξεπερνιέται εάν φροντίσει ο εκπαιδευτικός να έχει και ένα πραγματικό παγκόσμιο χάρτη προκειμένου να τον συμβουλεύονται οι μαθητές και έτσι να μαθαίνουν ότι δεν γνωρίζουν.

γ) τις οκτώ εκπαιδευτικές καρτέλες, οι οποίες είναι εξαιρετικά εύγλωττες και αναπαριστούν το θέμα με ευκρίνεια και ζωντάνια και στις οποίες από τη μία πλευρά υπάρχει μία φωτογραφία και από την άλλη περιγράφεται μία μικρή ιστορία που σχετίζεται με την φωτογραφία. Τα παιδιά σε ομάδες και με τη βοήθεια ενός φύλλου εργασίας καλούνται να δουλέψουν για να κατανοήσουν το θέμα που διαπραγματεύεται η κάθε καρτέλα. Εάν αυτές οι καρτέλες πλαστικοποιηθούν μπορούν να αξιοποιηθούν σε πολλές περιστάσεις και σε άλλα μαθήματα και προγράμματα.

Το «Κόντρα στο Ρεύμα» έχει δημιουργηθεί και για το Δημοτικό και για το Γυμνάσιο και μπορεί να εφαρμοστεί ως ανεξάρτητο project στο πλαίσιο των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, των Βιωματικών Δράσεων ή της Ευέλικτης Ζώνης. Επιπλέον, λόγω της διαθεματικής του διάστασης μπορεί να αξιοποιηθεί για να εμπλουτίσει και επιμέρους μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος, όπως την Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, τη Γεωγραφία, τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά.

Το υλικό αυτό μπορείτε να το κατεβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα της Action Aid: http://education.actionaid.gr/kontra

Βέτα Τσαλίκη