"Η Αειφορία στην εποχή του Κορονοϊού". Επίκαιρο Παιδαγωγικό Υλικό της Συγγραφικής Ομάδας Αειφόρου Σχολείου, Μάιος 2020

Συγγραφέας: 

Την τελευταία περίοδο, δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών στις οποίες ζούμε λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης,  πολλοί εκπαιδευτικοί προβληματίζονται για τη νέα πραγματικότητα και γίνονται προσπάθειες προσαρμογής στα νέα δεδομένα όπως ψηφιοποίησης υπάρχοντος εκπαιδευτικού υλικού και παραγωγής «επίκαιρου» εκπαιδευτικού υλικού. Μια τέτοια προσπάθεια είναι το υλικό «Η Αειφορία στην εποχή του Κορονοϊού» της Συγγραφικής Ομάδας του Αειφόρου Σχολείου που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο τον Μάιο 2020 και μπορείτε να το βρείτε σε μορφή e-book εδώ.

Το υλικό απευθύνεται κυρίως σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν για να υλοποιηθούν στο σπίτι από τα παιδιά και από όλη την οικογένεια σε περίπτωση καραντίνας, με στόχο την καλλιέργεια θετικών στάσεων ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην τάξη κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Αρκετές από τις δραστηριότητες που προτείνονται αναφέρονται στα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας για τη διαχείριση της εν λόγω υγειονομικής κρίσης, τη μείωση της σπατάλης ενέργειας και νερού, τη μείωση των απορριμμάτων, την κομποστοποίηση, τη σωστή επιλογή και αειφορική κατανάλωση προϊόντων κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Το υλικό περιλαμβάνει και δραστηριότητες που στοχεύουν στον προβληματισμό των παιδιών και των μελών της οικογένειας για τα αίτια και τη σχέση της πανδημίας με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και στην ενδυνάμωσή τους τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Τέλος, προτείνονται παιχνίδια που αναφέρονται στα παραπάνω θέματα (παιχνίδι ερωτήσεων-απαντήσεων και παιχνίδι θησαυρού, παιχνίδι «Παίρνω θέση στη γραμμή», «Το φιδάκι του κορονοϊού»), αλλά και δημιουργικές δραστηριότητες για κατασκευές με την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων ή «άχρηστων» υλικών και για ομαδική ζωγραφική.