"Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου Βόρειων Σποράδων", Εκδόσεις Φορέα Διαχείρισης Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ

1. "Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων”

 Είναι το πρώτο από τα δύο που έχει η χώρα μας και  μια από τις  μεγαλύτερες προστατευόμενες  θαλάσσιες περιοχές  της Ευρώπης, με έκταση 2.265 km2, που περιλαμβάνει ένα μεγάλο  σύμπλεγμα νησιών. (Αλόννησος, Περιστερά, Κυρά – Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Γιούρα, Σκάτζουρα και 22 βραχονησίδες)

 Ο οδηγός,  είναι ένα μικρό βιβλίο γνωριμίας με το Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου και των Βορείων Σποράδων, που  στοχεύει  στην ενημέρωση του επισκέπτη για το καθεστώς προστασίας του Πάρκου (Ζώνη Α, Ζώνη Β), για τη  χερσαία Χλωρίδα και τη Θαλάσσια Πανίδα της περιοχής και επικεντρώνεται στην προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (Monachus monachus), ένα από τα δέκα πιο απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά στον κόσμο, που αποτελεί και δείκτη «υγείας» όλου του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

 

 

 2. Κατάλογος (φωτογραφικός) θαλάσσιας Χλωρίδας – Πανίδας

 Ένα μικρό καλαίσθητο βιβλίο γεμάτο εικόνες και πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα του Θαλάσσιου Πάρκου. Εκτός από εικόνες αναγνώρισης του κάθε είδους, αναφέρεται και στα γνωρίσματα  του και σε άλλες χρήσιμες  πληροφορίες που τα αφορούν

Χωρίζεται σε δύο μέρη:

Α) Θαλάσσια Χλωρίδα: (Φύκη της περιοχής, αναλυτικά για την Ποσειδωνία)

Β) Θαλάσσια Πανίδα: (Σπόγγοι, Κνιδόζωα, Δακτυλιοσκώληκες, Μαλάκια, Εχινόδερμα, Αρθρόποδα, Ιχθύες, Θαλάσσια ερπετά, θαλάσσια θηλαστικά)

Εκδόσεις: Φορέα Διαχείρισης Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ (www.alonissos-park.gr), (info@alonissos-park.gr )

(ΕΣΠΑ 2007-2013 & Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής)

Δέσποινα Σουβατζή