Διδακτική υπηρεσία Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων

Συγγραφέας: 
Ενότητα: 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ: «Διδακτική υπηρεσία Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων»

Έκπληξη και ανησυχία προκάλεσε στην εκπαιδευτική κοινότητα, ότι στο προς διαβούλευση Σχέδιο Νόμου «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών & άλλες διατάξεις» (Μέρος Α)΄ και συγκεκριμένα στο άρθρο 2 παρ.1 στο εδάφιο στ. ΔΕΝ αναφέρεται ως ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ η υπηρεσία σε θέση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Σχολικών Δραστηριοτήτων, ενός θεσμού που για 30 και πλέον έτη έχει προσφέρει τα μέγιστα στην εισαγωγή, υποστήριξη και εδραίωση καινοτόμων διδακτικών πρακτικών διαθεματικής, βιωματικής και ενεργητικής μάθησης στο σχολείο.

Όμως:

  • Στην «Προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων» (Υ.Α. 93006/Γ7/10-8-2012) αναφέρεται ρητά στην παραγρ. 15 ότι «Η υπηρεσία των Υπευθύνων προσμετράται ως διοικητική, καθοδηγητική και διδακτική».
  • Στο άρθρο 12 της Υ.Α 92998/Γ7/2012 (ΦΕΚ 2314/τ. Β΄/10-8-2012) με την οποία τοποθετήθηκαν οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Σχολικών Δραστηριοτήτων το 2012, αναφερόταν ότι: «Οι Υπεύθυνοι μπορούν ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες να μετατίθενται ως εκπαιδευτικοί αλλά αναλαμβάνουν υπηρεσία στη νέα μετά τη μετάθεση τους θέση μετά τη λήξη της τριετούς θητείας τους. Η υπηρεσία των Υπευθύνων προσμετρείται ως διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3848/2010 για την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης καθώς και ως διδακτική. Επίσης, οι Υπεύθυνοι λαμβάνουν τις μονάδες μετάθεσης της πλησιέστερης σχολικής μονάδας.»
  • Βασιζόμενοι στην προαναφερόμενη προκήρυξη του Υ.ΠΑΙ.Θ., οι εκπαιδευτικοί υπέβαλαν αίτηση το 2012 και πλήρωσαν τις θέσεις Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Σχολικών Δραστηριοτήτων μέχρι και το 2021.
  • Στο προς διαβούλευση Σχέδιο Νόμου, μη αναγνωρίζοντας την διδακτική υπηρεσία σε θέση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Σχολικών Δραστηριοτήτων – όπως αναφερόταν στις εγκυκλίους προκήρυξης του 2012 – θεωρούμε ότι καταστρατηγείται το δικαίωμα των Υπευθύνων στην αξιοκρατική και αξιοπρεπή επαγγελματική εξέλιξή τους.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε:

Α) τη συμπερίληψη της υπηρεσίας σε θέση Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Σχολικών Δραστηριοτήτων ως διδακτικής και την προσθήκη στο άρθρο 2 παρ.1, νέου εδαφίου στδ ως εξής:
“στ) Διδακτική υπηρεσία:
στδ) η άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε θέση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Σχολικών Δραστηριοτήτων…...”

Β) Ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος για κάλυψη θέσεως Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο άρθρο 24 παρ.2 να τροποποιηθεί ως εξής: «Υποψήφιοι για τις θέσεις Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μπορούν να είναι εκπαιδευτικοί με εξαετή (6ετή) εκπαιδευτική υπηρεσία και τριετή (3ετή) διδακτική στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο περιορισμός του ελάχιστου χρόνου διδακτικής προϋπηρεσίας δεν ισχύει για εκπαιδευτικούς που έχουν υπηρετήσει μία (1), τουλάχιστον, πλήρη θητεία σε θέση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αρμόδιο όργανο για την επιλογή των Υπευθύνων είναι το συμβούλιο της παρ.9 του άρθρου 35» Κατ΄ αντιστοιχία, στο άρθρο 21 παρ.2, να τροποποιηθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος για κάλυψη θέσεως Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Επιπρόσθετα να τονίσουμε το αίτημα της προσθήκης, στο άρθρο 24 παρ.1, των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής (όπως ίσχυε έως σήμερα), για τους οποίους εκ παραδρομής θεωρούμε ότι υπάρχει η παράλειψη.

Είμαστε στη διάθεσή σας, ώστε στην αναμενόμενη το αμέσως επόμενο διάστημα συνάντησή μας, να καταθέσουμε αναλυτικά τις επιπλέον προτάσεις και παρατηρήσεις μας και σε άλλα επιμέρους θέματα του προς διαβούλευση νομοσχεδίου.

Με εκτίμηση