Δελτίο Τύπου του Δ.Σ. της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.

Συγγραφέας: 
Ενότητα: 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.
(ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1992)
Αργοναυτών 34, Αργυρούπολη 16452
 
Email: d.s.peekpe@gmail.com

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιπροσωπεία της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. (Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ένωσης Δρ. Θοδωρή Μαρδίρη, την α΄ Αντιπρόεδρο κ. Διονυσία Πλακονούρη και την β’ Αντιπρόεδρο κ. ΕιρήνηΒρέττου – Βλάχου συναντήθηκε στις 9 Απριλίου με τον κ. Χρήστο Πιλάλη, Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας κ. Αναστάσιου Κουράκη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα άμεσα θέματα που απασχολούν την Ένωσή μας και αφορούν:

  • Τη δημιουργία αυτοτελούς Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, που θα υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και θα συγκεντρώνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τις άλλες Σχολικές Δραστηριότητες.
  • Τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τη νέα Προγραμματική Περίοδος(ΣΕΣ 2014-2020), καθώς και τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΣΕΣ προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούνται στα σχολεία.
  • Την προκήρυξη και τη  στελέχωση των θέσεων (Κ.Π.Ε. και Υπευθύνων Π.Ε. που λήγει η θητεία τους τον  Αύγουστο του 2015)

Εντοπίστηκαν οι δυσκολίες που δημιουργούνται εξαιτίας της υποστελέχωσης Κέντρων  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εκφράστηκε η επιθυμία για τη στήριξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  σε όλες τις περιοχές της χώρας μας μέσω Υπευθύνων Π.Ε.. Επίσης επισημάνθηκαν οι δυσκολίες λειτουργίας και υποστήριξης,  που προκύπτουν για τα καινοτόμα προγράμματα, εξαιτίας του σημαντικού αριθμού προγραμμάτων που εποπτεύουν Υπεύθυνοι Π.Ε. και Σχολικών Δραστηριοτήτων (π. χ. ένας Υπεύθυνος για πάνω από 1000 προγράμματα).

Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, αναγνώρισης της αξίας και του πρωτοποριακού ρόλου που έχει διαδραματίσει η Π.Ε. στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα και δόθηκε η υπόσχεση για άμεση  δημιουργία  αυτόνομου τμήματος στο ΥΠΟΠΑΙΘ . Επίσης εκφράστηκε η πρόθεση συνέχισης της χρηματοδότησης  των Κ.Π.Ε. και η προετοιμασία για την έναρξη  λειτουργίας  Κ.Π.Ε. στη Ν. Φιλαδέλφεια.  Μας ζητήθηκε να είμαστε σε ανοιχτό διάλογο και να καταθέτουμε τις προτάσεις μας . Τέλος έγινε και η επίσημη πρόσκληση να τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου το 7ο Συνέδριό μας  και να παραβρεθεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Ανστάσιος Κουράκης.

Η Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. καλεί  τα μέλη μας, την εκπαιδευτική και την πανεπιστημιακή κοινότητα σε ένα δημόσιο διάλογο για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, που θα επικαιροποιήσει τις θέσεις μας, θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις μας  και θα αναδείξει τις προοπτικές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Οι άξονες που θα αναπτυχθεί η συζήτηση είναι:

  • Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο σχολείο
  • Οι υποστηρικτικές δομές( Υπεύθυνοι Π.Ε., Κ.Π.Ε.)
  • Η επιμόρφωση
  • Τα δίκτυα Π.Ε.

 

Με εκτίμηση

 

TO Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.