"Γνωρίζω τον τόπο μου μέσα από περιβαλλοντικά μονοπάτια - Άλιμος" των Κ. Δήμου, Α. Μανδρίκας, Ι. Μικρογιαννάκη, Εκδόσεις: Καλέντη, Αθήνα 2005

Παρουσιάστηκε στις 31/5/2023 η 3η έκδοση του βιβλίου «Γνωρίζω τον τόπο μου μέσα από περιβαλλοντικά μονοπάτια – Άλιμος» στη θεατρική σκηνή του Δήμου Αλίμου «Κάρολος Κουν» με την παρουσία 200 ατόμων (εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων, δημοτών, εκπροσώπων τοπικών φορέων). Το βιβλίο αυτό αποτελεί καρπό μιας διασχολικής συνεργασίας ορισμένων τάξεων Δημοτικών Σχολείων του Αλίμου κατά τη διετία 1999-2001 και είχε εκδοθεί από τις εκδόσεις Καλέντη το 2005 (και σε 2η έκδοση το 2007). Συγγραφείς του βιβλίου είναι τρεις γνωστοί στα «περιβαλλοντικά μονοπάτια» συνάδελφοι: η αείμνηστη Κατερίνα Δήμου, ο Αχιλλέας Μανδρίκας και η Ιωάννα Μικρογιαννάκη.

Το καταπληκτικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι βρέθηκε τοπικός άρχοντας – ο σημερινός δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης – ο οποίος εκτίμησε τη δουλειά αυτή ως πρότυπη και πρωτότυπη και προθυμοποιήθηκε να χρηματοδοτήσει την επανέκδοση του βιβλίου αυτού 18 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση και 22 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της διασχολικής συνεργασίας! Η κίνηση αυτή τονίστηκε εμφατικά από όσους συμμετείχαν στην παρουσίαση: τους συγγραφείς, την εκδότρια Κέλλυ Ιωαννίδου-Καλέντη, δυο παλιούς μαθητές, έναν γονέα συμμετέχουσας μαθήτριας, την αρχαιολόγο Κωνσταντίνα Καζά και πολλούς από τους παριστάμενους.

Είναι πράγματι πολύ σπάνιο, αν όχι μοναδικό, η τοπική αυτοδιοίκηση να αφουγκράζεται τις αναζητήσεις μικρών μαθητών και να αναδεικνύει την έρευνά τους στην τοπική κοινωνία. Με αυτό τον τρόπο δίνει κίνητρο να συνεχίζονται τέτοιες πρωτοβουλίες, που καταγράφουν και αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον μιας περιοχής, τις αλλαγές του τοπίου, τις κοινωνικές αλλαγές και την τοπική ιστορία υπό το πρίσμα της αειφορίας. Και έχει ιδιαίτερη σημασία όταν αυτό τονίζεται από τους 12χρονους τότε μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της διασχολικής συνεργασίας, οι οποίοι σήμερα είναι νέοι επαγγελματίες στην περιοχή και νέοι γονείς.

Γι΄ αυτό και η επανέκδοση του βιβλίου αυτού δεν αποτελεί μόνο μια ηθική ικανοποίηση για τους συγγραφείς, αλλά είναι και μια παρακαταθήκη για το μέλλον, ένα βιωμένο παράδειγμα έρευνας σε τοπικό επίπεδο, μια ισορροπημένη προσέγγιση φυσικών και κοινωνικών επιστημών, ένα πολύτιμο δώρο στην εκπαιδευτική κοινότητα, το οποίο με την άδεια των συγγραφέων και των εκδόσεων Καλέντη παραχωρήθηκε δωρεάν και διατίθεται ελεύθερα στον σύνδεσμο https://www.alimos.gov.gr/istoria/ .