iSea: Ένα άγρυπνο μάτι για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων

Συγγραφέας: 
Ενότητα: 

Η iSea είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2016 στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός της αποτελεί η προστασία και διατήρηση των φυσικών υδάτινων οικοσυστημάτων με ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση θεμελιωδών οικολογικών λειτουργιών και στην προστασία και διατήρηση της υδάτινης βιοποικιλότητας μέσω της επιστημονικής μελέτης, της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και της Επιστήμης των Πολιτών.

Στόχοι της οργάνωσης αποτελούν η ολιστική προσέγγιση στην επίλυση των πολυσύνθετων περιβαλλοντικών προβλημάτων, η ενημέρωση  και η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης με σκοπό την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ευημερία.

Βασικοί πυλώνες δράσεις της iSea αποτελούν η αλιεία, τα θαλάσσια ξενικά είδη, τα υδάτινα απορρίμματα και η σχέση του ανθρώπου με τα υδάτινα οικοσυστήματα.


Στο πλαίσιο του πυλώνα ¨Άνθρωπος και Υδάτινα Οικοσυστήματα¨, η iSea συμμετέχει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές θάλασσες. Μέχρι στιγμής έχει διοργανώσει κι έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 50 εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα θαλάσσια ξενικά είδη των ελληνικών θαλασσών, το οικοσύστημα του Θερμαϊκού Κόλπου , τις ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτόν και τις πιέσεις που δέχεται, καθώς και τις επιπτώσεις των υδάτινων απορριμμάτων.

Επιπλέον, η iSea πραγματοποιεί ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής με στόχο την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τις επιπτώσεις των υδάτινων απορριμμάτων στα υδάτινα οικοσυστήματα, τους θαλάσσιους οργανισμούς και την ανθρώπινη υγεία. Μέχρι στιγμής έχει επισκεφτεί περισσότερα από 40 σχολεία και έχουν ενημερωθεί περισσότεροι από 1.500 μαθητές και 50 εκπαιδευτικοί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Από τη Λευκάδα και τα Γιάννενα, μέχρι τη Σαμοθράκη και την Κρήτη. Οι επισκέψεις είναι διαμορφωμένες και εφαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία και το υπόβαθρο των μαθητών που συμμετέχουν, αλλά και τη διάθεση των εκπαιδευτικών.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή

Για την ειδική αγωγή η iSea σε συνεργασία με το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης και Κατάρτισης ΑμεΑ «Τα Παιδιά Της Άνοιξης» υλοποίησε το ¨Μόνο όλοι μαζί μπορούμε! Στη φύση δεν υπάρχουν διακρίσεις: πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης Ατόμων με Αναπηρία¨ στο πλαίσιο του προγράμματος Σημεία Στήριξης. Από την εφαρμογή του προγράμματος εκδόθηκε ένας οδηγός περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή που περιλαμβάνει δραστηριότητες και παιχνίδια σχετικά με την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την κατανόηση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές θάλασσες. Μπορείτε να τον βρείτε εδώ.  

 

Ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης

Οι επισκέψεις σε σχολικές μονάδες αφορούν την ενημέρωση των μαθητών για τις επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων και των μικροπλαστικών στα υδάτινα οικοσυστήματα, τα θαλάσσια ζώα και την ανθρώπινη υγεία.  Κάθε ενημερωτική επίσκεψη αποτελείται από 3 μέρη. Την ενημέρωση των μαθητών, τη συμμετοχή τους σε  σχετικές δραστηριότητες και την ανάληψη δράσης. Τα 2 πρώτα υλοποιούνται σε κάθε επίσκεψη και διαρκούν 2 διδακτικές ώρες, ενώ το 3ο είναι προαιρετικό.

Στις μικρότερες ηλικίες, 6-9 ετών, στο 1ο μέρος παρουσιάζονται οι βασικές σχετικές έννοιες και τα αποτελέσματα της ρύπανσης από πλαστικά. Η ενημέρωση τους στοχεύει στην κατανόηση των βασικών επιπτώσεων της θαλάσσιας ρύπανσης. Στους μεγαλύτερους μαθητές πραγματοποιείται λεπτομερής παρουσίαση του ζητήματος με περισσότερες σχετικές πληροφορίες και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση του ζητήματος μέσα από τις προσωπικές τους επιλογές και την εμπλοκή των ίδιων μέσα από την υιοθέτηση αντίστοιχων συμπεριφορών.  Η ενημέρωση των μεγαλύτερων μαθητών στοχεύει στην κατανόηση του μεγέθους του ζητήματος με σκοπό την ανάδειξη της ενεργούς συμμετοχής τους για την επίλυσή του.

Τους παραπάνω στόχους εξυπηρετούν και οι δραστηριότητες που υλοποιούνται κατά το 2ο μέρος κάθε εκπαιδευτικής επίσκεψης της iSea σε σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικές δομές. Το 2ο αυτό μέρος για τους μικρότερους μαθητές περιλαμβάνει τη δημιουργία σχετικών κατασκευών και ζωγραφιών. Για τους μεγαλύτερους περιλαμβάνει τη διεξαγωγή παιχνιδιού ρόλων, κατά το οποίο κάθε ομάδα μαθητών καλείται να εκπροσωπήσει μια ομάδα της τοπικής τους κοινωνίας που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των απορριμμάτων στην περιοχή της. Οι δράσεις βασίζονται στην αλληλεπίδραση των μαθητών με τους εκπροσώπους της iSea, αλλά και μεταξύ τους με σκοπό όχι μόνο την ενημέρωση των μαθητών, αλλά και την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και την εξοικείωση των μαθητών με την επίλυση προβλημάτων.

Το 3ο μέρος των ενημερωτικών επισκέψεων περιλαμβάνει την ανάληψη δράσης από τους μαθητές. Σε αυτό οι μαθητές κάθε ηλικίας μπορούν να λάβουν μέρος σε δράση παράκτιου ή υπαίθριου καθαρισμού. Κατά τη δράση εκπρόσωποι της iSea συντονίζουν τις ομάδες των μαθητών που συμμετέχουν, ενημερώνουν τους μαθητές για το διαχωρισμό των υλικών σε ανακυκλώσιμα και μη και αναδεικνύουν το ζήτημα της κάθε περιοχής. Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου συμμετέχουν επίσης στην οπτική καταγραφή των απορριμμάτων της περιοχής μέσα από τη μέθοδο της Επιστήμης των Πολιτών. Ενημερώνονται για τη σημασία της έρευνας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και την αξία συλλογής δεδομένων από την περιοχή τους με στόχο την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Το 3ο μέρος των ενημερωτικών επισκέψεων που περιλαμβάνει τις δράσεις καθαρισμών δεν υλοποιείται πάντα, καθώς συχνά ο καιρός κατά τη διάρκεια της χρονιάς και ο απαιτούμενος χρόνος για εξωτερική δράση δεν το επιτρέπουν. Οι μαθητές όμως προμηθεύονται των απαραίτητο εξοπλισμό από την iSea (επαναχρησιμοποιούμενους σάκους και γάντια) και συχνά υλοποιούν δράσεις καθαρισμών προς το τέλος της σχολικής χρονιάς σε περιοχή που επιλέγουν να επισκεφθούν.

Ενημερωτικό υλικό #zeroplastic

Οι εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις της iSea στηρίζονται στο υλικό που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για τη ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά, #zeroplastic.

Το υλικό περιλαμβάνει την παρουσίαση των επιπτώσεων της ρύπανσης μέσα από πραγματικές εικόνες.

      

Επιπλέον, περιλαμβάνεται δραστηριότητες για μαθητές κάθε ηλικίας που στοχεύουν στην ολιστική προσέγγιση του ζητήματος και στην προώθηση της κριτικής σκέψης και της ανάληψης προσωπικής δράσης.

        

Οι προτεινόμενες δραστηριότητες περιλαμβάνουν οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν από τους ίδιους ή να αξιοποιηθούν ως μέρος Σχεδίων Εργασίας.

Οι επισκέψεις της iSea πραγματοποιούνται δωρεάν κατόπιν επικοινωνίας των ενδιαφερόμενων με την οργάνωση και το υλικό είναι ελεύθερα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της iSea. Μπορείτε να το βρείτε εδώ.


Η Χαρίτου Αναστασία είναι Υπεύθυνη προγραμμάτων iSea

Ιsea: Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων, Θεσσαλονίκη (Λεωφόρος ΟΧΙ 11 55438) www.isea.com.gr , info@isea.com.gr