Με την ΠΕΕΚΠΕ στο δάσος του Δρυμού Ξάνθης

Συγγραφέας: 
Ενότητα: 

Το παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΕΚΠΕ οργανώνει συχνά εκπαιδευτικές επισκέψεις σε διάφορους τόπους με σκοπό να γνωρίσουν τα μέλη του παραρτήματος διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και του εξωτερικού, περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον σχετικά με Περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και  πόλεις που έχουν ιστορικό και … ενδιαφέρον. Σε κάθε επίσκεψη επιδιώκεται η συνεργασία με τοπικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικά ζητήματα είτε συνεργασία με τοπικά παραρτήματα της ΠΕΕΚΠΕ.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων που διοργανώνει το παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΕΚΠΕ στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε εκπαιδευτική επίσκεψη στο δάσος Δρυμού Ξάνθης με διαμονή στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου.

Σε αυτή την επίσκεψη ο σημαντικότερος στόχος ήταν η γνωριμία με το δασικό οικοσύστημα της περιοχής και η διοργάνωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων ή δραστηριοτήτων από μέλη του παραρτήματος κατά τη διάρκεια της παραμονής στο δασικό χωριό.

Οι δράσεις και τα εργαστήρια που έγιναν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 συνοπτικά ήταν:

Δάσος και Κλιματική Αλλαγή. Ο Π. Βαφείδης - Δασολόγος του δασαρχείου Σταυρούπολης παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του Δρυμού Ξάνθης  και τη σημασία των δασών για την κλιματική αλλαγή.

 

Για την φωτογραφία τοπίου - Εργαστήριο εκτύπωσης φωτογραφιών με “σπανάκι”. Ο Κώστας Στυλιάδης, Πρόεδρος της ΔΕ του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΕΚΠΕ μετά την σύντομη εισήγηση του για τη φωτογραφία τοπίου, παρουσίασε σε εργαστήριο την τεχνική εκτύπωσης φωτογραφιών χρησιμοποιώντας ως “εκτυπωτικό” υλικό χυμό από σπανάκι. Οι συμμετέχοντες εκτύπωσαν τις φωτογραφίες τους και στο τέλος δημιουργήθηκε μια μικρή έκθεση φωτογραφίας με τα έργα τους.

 

Το μονοπάτι των ήχων. Η Αντωνία Δαρδιώτη αντιπρόεδρος της ΔΕ Παραρτήματος  Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΕΚΠΕ και η Λιάνα Στεργιάδου μέλος του Παραρτήματος  οδήγησαν την ομάδα σε ένα μονοπάτι όπου μέσα στην απόλυτη ησυχία του δάσους ξεχώρισαν ήχους του δάσους. Ένα φύλλο που πέφτει, ο μακρινός ήχος ενός αεροπλάνου, τα βήματα στα ξερά φύλλα των περιπατητών και πολλούς άλλους ήχους. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για την σημασία της κατασκευής ενός ηχητικού τοπίου και την αξιοποίηση του σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

 

Εργαστήριο Animation με υλικά του δάσους. Η Σοφία Νίκα, εκπαιδευτικός μέλος της ΔΕ του Παραρτήματος  Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΕΚΠΕ συντόνισε εργαστήριο δημιουργίας animation με stop motion με υλικά του δάσους. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά που συγκέντρωσαν κατά την περιήγηση τους στο δάσος δημιούργησαν σύντομα animation με την τεχνική stop motion με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Στο τέλος του εργαστηρίου προβλήθηκαν τα έργα των ομάδων και συζητήθηκε η αξιοποίηση της μεθόδου στο προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Η εκπαιδευτική εκδρομή τελείωσε την Κυριακή 29/9/2019 με επίσκεψη και περίπατο στο μονοπάτι στα στενά του Νέστου στους Τοξότες και περιήγηση στην πόλη της Ξάνθης.

Η διοργάνωση αυτή η οποία συνδυάζει επισκέψεις  - περιηγήσεις και επιμόρφωση από μέλη της ΠΕΕΚΠΕ άφησε πολύ καλές εντυπώσεις τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στους διοργανωτές. Το παράρτημα σκοπεύει να διοργανώσει μελλοντικά και νέες επισκέψεις με αυτή τη μορφή.


Ο Κώστας Στυλιάδης είναι Πρόεδρος της ΔΕ του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΕΚΠΕ