"Αειφόρο ελατόδασος Περτουλίου", Κόκκαλη Θωμά, Κουτσώνη Ευάγγελου, Παπαβασιλείου Χρήστου, Κοτρώνη Μαρίας-Τερέζα και Τζέλιου Ευτυχίας, Έκδοση: ΚΠΕ Περτουλίου-Τρικκαίων, Τρίκαλα 2015

Το Κ.Π.Ε. Περτουλίου-Τρικκαίων τη σχολική χρονιά 2014-2015 προχώρησε στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο: «Αειφόρο ελατόδασος Περτουλίου» τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή.

 
Εικόνα 1. Το εξώφυλλο του Βιβλίου

Το παραπάνω βιβλίο δημιουργήθηκε ως υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετείχαν στο μονοήμερο και διήμερο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Αειφόρο ελατόδασος Περτουλίου» που υλοποιεί το ΚΠΕ Περτουλίου-Τρικκαίων. Αποσκοπεί στο να δημιουργήσει γνωστικό υπόβαθρο στους συμμετέχοντες, να τους φέρει σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, να τους ευαισθητοποιήσει, έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα γύρω τους, να διατυπώνουν κρίσεις, να προτείνουν λύσεις και να ενεργούν για την επίτευξή τους. Επιπλέον, στοχεύει στη διαμόρφωση στάσεων, αξιών και κινήτρων στα άτομα και στις κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να αποκτήσουν ενδιαφέρον και διάθεση για κοινωνική συμμετοχή.

Το παρόν βιβλίο συνιστά μια προσπάθεια για κατανοητή συμπύκνωση του αντικειμένου της Δασικής Οικολογίας και βασικών στοιχείων της Δασολογίας που σχετίζονται με την ανάλυση και τον χειρισμό των δασικών πόρων με βάση τις αρχές της αειφορίας.

Η αειφορία είναι η βασική αρχή της Δασοπονίας, ο όρος αυτός όμως έχει εφαρμογή και σε άλλους τομείς. Έτσι, μπορούμε να πούμε: αειφόρος κοινωνία, αειφόρο σχολείο, αειφόρος τουρισμός, αειφόρος γεωργία αγροτική παραγωγή. Παράδειγμα αειφορικής διαχείρισης αποτελεί η εκμετάλλευση του πανεπιστημιακού ελατοδάσους Περτουλίου από το Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών (Τ.Δ.Δ.Π.Δ.).

Η ανάδειξη του πολύπλευρου έργου που προσφέρει το Τ.Δ.Δ.Π.Δ. στην κοινωνία και στην επιστήμη αποτελεί έναν από τους στόχους του προγράμματος «Αειφόρο ελατόδασος Περτουλίου» του Κ.Π.Ε. Περτουλίου-Τρικκαίων. Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού αυτού προγράμματος, κάθε χρόνο πολυάριθμοι μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα επισκέπτονται, γνωρίζουν και συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες στο πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου. Μέσω κυρίως των μαθητών που είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές ιδεών και πρακτικών και πολλαπλασιαστές γνώσεων και εμπειριών, το Κ.Π.Ε. στοχεύει να καταστήσει το έργο αυτό ευρύτερα γνωστό στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα και κατ’ επέκταση σε όλη την κοινωνία.

Στην αρχή του βιβλίου γίνεται παρουσίαση και αποσαφήνιση εννοιών σχετικών με το δασικό οικοσύστημα όπως ο κύκλος της ενέργειας, η φωτοσύνθεση, οι ζώνες βλάστησης και το κλίμα. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η περιοχή του Περτουλίου με το ομώνυμο πανεπιστημιακό δάσος και αναλύεται η χλωρίδα και η πανίδα του. Κατόπιν, γίνεται διεξοδική περιγραφή της διαχείρισής του από το Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών (Τ.Δ.Δ.Π.Δ.) η οποία συνίσταται α) στη χαρτογράφηση – οριοθέτηση – φύλαξη, β) ξυλοπονία και πολιτική ξύλου – κοπή δένδρων, γ) αναγέννηση του δάσους, δ) απαγόρευση βόσκησης.

Στην τελευταία ενότητα περιγράφονται οι κυριότερες απειλές για τα δάση, φυσικές και ανθρωπογενής με τις δεύτερες να αποτελούν τη βασική αιτία εξαφάνισης των δασών του πλανήτη.

Στο τέλος παρατίθενται τα φύλλα εργασίας που υλοποιούν οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν συναφή περιβαλλοντικά προγράμματα στα σχολεία τους.

Εικόνα 2. Φύλλα εργασίας

Το εκπαιδευτικό υλικό (βιβλίο) διανέμεται στα σχολεία που επισκέπτονται το Κέντρο μας. Επίσης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Περτουλίου-Τρικκαίων (http://kpe-pertouliou-trikkaion.gr/) και βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Επίσης είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του Τ.Δ.Δ.Π.Δ. στην ενότητα «Έρευνα» στο σύνδεσμο: http://uniforest.auth.gr/erevna/#1461600237049-67eddf29-a515