“Περιβαλλοντική-Κλιματική Μετανάστευση” – Εκπαιδευτικές δραστηριότητες – e-εκπαιδευτικό υλικό, Εκδόσεις: Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», Αθήνα 2017

 

εξωφυλλο βιβλίουΤο παιδαγωγικό υλικό Περιβαλλοντική – Κλιματική Μετανάστευση δημιουργήθηκε από Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στελέχη Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εκπαιδευτές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του Νομού Αττικής, οι οποίοι συμμετείχαν στο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Μικτής Μάθησης του Ευρωπαϊκού έργου «S.A.M.E. WORLD – Αειφορία | Ευαισθητοποίηση |Κινητοποίηση | Περιβάλλον» στην Παγκόσμια Εκπαίδευση, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος EuropeAid. Εθνικός συντονιστής του έργου για την Ελλάδα είναι το ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας.

Το υλικό πραγματεύεται το ζήτημα της μετανάστευσης που προκαλείται από περιβαλλοντικά αίτια, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους κλιματικούς πρόσφυγες και μετανάστες. Ένα θέμα επίκαιρο, εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και της κλιματικής αλλαγής που είναι πια παρούσα.

Οι προτεινόμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες αναπτύσσονται σε τέσσερις μεγάλες ενότητες, με άξονες:

Άξονας1: Περιβαλλοντική-κλιματική μετανάστευση: ένα φαινόμενο από το απώτερο παρελθόν της γης

Ενότητα: Πότε άρχισε;               

Άξονας 2: Η σύγχρονη περιβαλλοντική-κλιματική μετανάστευση: ένα σύνθετο φαινόμενο.

Ενότητα: Τι είναι;

Άξονας 3: Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μέσα από το πρίσμα της κοινωνίας, των ΜΜΕ και της επίσημης πολιτικής.

Ενότητα: Πως τη βλέπουμε;          

Άξονας 4: Εμείς και η περιβαλλοντική-κλιματική μετανάστευση..

Ενότητα: Τι κάνουμε;

Σε κάθε δραστηριότητα αναφέρονται οι εκπαιδευτικοί στόχοι, τα απαραίτητα μέσα και υλικά  ή φύλλα εργασίας για την πραγματοποίηση της, καθώς και οδηγίες για τον εκπαιδευτικό. Κάθε θέμα ή δραστηριότητα ενισχύεται  με την παράθεση  κειμένων ή εικόνων και συμπληρώνεται με  βιβλιογραφικές και διαδικτυακές αναφορές.

Ολόκληρο το εκπαιδευτικό υλικό βρίσκεται στη  e- δ/νση: https://drive.google.com/file/d/1afcXVEUaxLRXXTrpP708H7LbMy7K6tkj/view